Quantcast
Τι συμβαίνει με τις τιμές στο γάλα – Τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού - enikonomia.gr
share

Τι συμβαίνει με τις τιμές στο γάλα – Τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

δημοσιεύτηκε:

Τα κέρδη των επιχειρήσεων δείχνει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ως βασικό υπεύθυνο για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κέρδη συμμετείχαν κατά 50% στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, το εργατικό κόστος κατά 35% και οι φόροι κατά 15%. Τα ευρήματα της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το φρέσκο γάλα επιβεβαιώνουν δε, τη γενικότερη πεποίθηση ότι οι τιμές στη χώρα μας αυξάνονται εύκολα και γρήγορα, αλλά υποχωρούν αργά.

Όπως σημειώνει, αν και οι τιμές παραγωγού βρίσκονταν τον Ιούνιο του 2023 σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, η μείωση δεν έχει μεταφερθεί στον καταναλωτή ούτε καν σταδιακά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Οι τιμές σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι τιμές φρέσκου γάλακτος για το αγελαδινό γάλα χαμηλών λιπαρών (1,5%- 1,8%) και πλήρους (3,5%) από τα e-shops των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ σε επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι όπου ήταν εφικτό αντλήθηκαν οι τιμές από τα e-shops σε πάνω από ένα κατάστημα σε κάθε χώρα και οι τιμές σε τοπικό νόμισμα μετατράπηκαν σε ευρώ για τις εκτός ευρωζώνης χώρες. Καθώς το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι ομοιογενές επιλέχθηκε να παρουσιαστεί η υψηλότερη (max) και η χαμηλότερη τιμή (min) κάθε κατηγορίας ώστε να εντοπίζονται οι επιλογές που έχουν οι καταναλωτές σε κάθε χώρα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για την κατηγορία φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, στις 26/7/2023, σε €0,49 ευρώ η χαμηλότερη και σε €2,39 ευρώ η υψηλότερη, ενώ για την κατηγορία φρέσκο αγελαδινό πλήρες γάλα το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, σε €0,85 ευρώ η χαμηλότερη και σε €2,29 ευρώ η υψηλότερη.

Η τρίτη ακριβότερη χώρα

Από την κατάταξη προκύπτει ότι η Ελλάδα (1,12€) είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Εσθονία (1,39€) και τη Σουηδία (1,21€). Ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22€), μετά την Εσθονία (2,39€).

Ο πληθωρισμός στο γάλα

Σχετικά με τις αυξήσεις τιμών, σημειώνεται ότι το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο γάλα πλήρες είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα (13,2%) τόσο σε σύγκρισή με την Εσθονία (25,7%) όσο και με την Σουηδία (19,2%). Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην τιμή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών εντοπίζεται στην Πορτογαλία (27,9%) παρότι η τιμή του γάλακτος είναι 10η στην κατάταξη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.