Quantcast
Τιμολόγια: Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ που θα ρίξει τις τιμές στο ρεύμα - Ποιους θα αφορά - enikonomia.gr
share

Τιμολόγια: Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ που θα ρίξει τις τιμές στο ρεύμα – Ποιους θα αφορά

δημοσιεύτηκε:

Ετήσια μείωση άνω των 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να φέρει την επόμενη διετία το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απόλλων» στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Α’,  των δήμων, των περιφερειών και  των επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης και οργανισμούς που διαχειρίζονται αρδευτικά έργα (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ).

Το «Απόλλων» αποτελεί  σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα -συνδυάζοντας την ενεργειακή με την κοινωνική πολιτική- και συντελεί, ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να έχουν ακόμα πιο έντονο, θετικό, κοινωνικό αποτύπωμα. Μέσα από την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ και την εφαρμογή εικονικού συμψηφισμού με ταυτοχρονισμό, το «Απόλλων» συμβάλλει:

  • στην ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών και συγκεκριμένα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, καλύπτοντας το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων και
  • στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους

Παράλληλα επισημαίνεται πως τον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε το πρόγραμμα «Απόλλων» να αρχίσει να υλοποιείται. 

Σημειώνεται πως θα κατασκευαστούν μεγάλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά τη φάση της υλοποίησης του προγράμματος «Απόλλων».  Αυτό θα αφορά έργα που βρίσκονται ήδη στο στάδιο ωριμότητας από πλευράς αδειοδότησης και έχουν «εξασφαλισμένο» ηλεκτρικό χώρο, τα οποία θα καλύπτουν τις υπολογισμένες ανάγκες των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α’, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Πάντως, εντός διετίας θα αρχίσουν να ηλεκτρίζονται οι νέοι σταθμοί ΑΠΕ.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών

Θα συσταθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών σε καθεμία από τις 13 περιφέρειες και σε αυτή θα συμμετέχουν ως μέλη οι ενδιαφερόμενοι-ωφελούμενοι αλλά θα συγκεντρωθούν και όλοι οι ευάλωτοι πολίτες και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α’.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε Περιφέρεια θα πρέπει να συστήσει σε διάστημα 6 μηνών την αντίστοιχη Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών και μέχρι τέλους του 2024 θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα μέλη και τις παροχές που θα θέλουν οι ωφελούμενοι. Μάλιστα ο ΔΕΔΔΗΕ θα μελετήσει τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος καθώς μπορεί να παρακολουθεί  όλους τους παρόχους στη χώρα και μετά θα γίνει αποτίμηση των διαστάσεων και της ισχύος των έργων που απαιτούνται ανά περιφέρεια. Στην συνέχεια θα προκηρυχθούν άμεσα οι σχετικοί διαγωνισμοί.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.