Quantcast
Tίτλοι κτήσης: Πώς διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές - Τι αναφέρει η εγκύκλιος - enikonomia.gr
share

Tίτλοι κτήσης: Πώς διαμορφώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές – Τι αναφέρει η εγκύκλιος

δημοσιεύτηκε:

Τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών για τίτλους κτήσης (πρώην Αποδείξεις Επαγγελματικής Δαπάνης) που θα πρέπει να καταβάλουν οι υπόχρεοι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα ποσά αυτά θα είναι πλέον αυξημένα. Δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι ασφαλιστικές εισφορές της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τον κλάδο κύριας σύνταξης αυξάνονται στα 169,95 ευρώ από 155 ευρώ που ήταν αρχικά. Οι εισφορές της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για υγειονομική περίθαλψη διαμορφώνονται στα 60,30 ευρώ από 55 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Τι ισχύει για όσους έχουν περισσότερα του ενός Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών

Όσον αφορά στους ασφαλισμένους που έχουν περισσότερα του ενός Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών η εγκύκλιος  του υπουργείου αναφέρει πως από την 1η Ιανουαρίου 2023 αλλάζει το  ανώτατο μηνιαίο όριο ασφαλιστικών εισφορών συνολικά. Δηλαδή διαμορφώνεται στα 620,60 ευρώ, αντί  566 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Αναλυτικά, δεν μπορούν να υπερβαίνει το ποσό των 548,23 ευρώ το ύψος της μηνιαίας εισφοράς κύριας σύνταξης της 6ης ασφαλιστικής κατηγορίας των παραπάνω ασφαλισμένων. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 το ποσό αυτό ήταν στα 500 ευρώ. Ενώ το ποσό των εισφορών των παραπάνω για την  υγειονομική περίθαλψη διαμορφώνεται στα 72,37 ευρώ από  66 ευρώ που ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Πώς δηλώνονται οι εισφορές

Οι εισφορές θα πρέπει να δηλώνονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου της έκδοσης του Παραστατικού Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) στον ΕΦΚΑ μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) Κοινών Επιχειρήσεων και αυτές θα πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του επομένου της δήλωσης μήνα αναφοράς.

Ως χρόνος μη μισθωτών ασφαλισμένων λογίζεται όσοι πληρώνονται με τίτλο κτήσης .Επίσης επισημαίνεται πως αυτοί δεν πρέπει να υπερβαίνει τον έναν μήνα ανά παραστατικό.

Ποιοι μένουν εκτός

Αυτό δεν αφορά τα πρόσωπα που:

1.Υπάγονται στην ασφάλιση του:

  • π. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ως μισθωτοί, απασχολούμενοι με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου με πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, σύμφωνα με καταστατικές ή ειδικές διατάξεις.
  • π. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως απασχολούμενοι στον χώρο του θεάματος – ακροάματος.

2.Αμείβονται και ασφαλίζονται με παρακράτηση εισφορών μέσω της διαδικασίας έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου.

3.Απασχολούνται σε οικοδομοτεχνικές εργασίες.

4.Παρέχουν υπηρεσίες προς ψηφιακές πλατφόρμες με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.

5.Από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών εξαιρούνται επίσης, από 01.09.2021 τα πρόσωπα, για τα οποία εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) για τα κάτωθι:

  • Έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων.
  • Έσοδα από παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
  • Αμοιβές από συμπτωματική πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, που δεν συνιστούν εμπορική δραστηριότητα

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.