Quantcast
Το καλό και το κακό σενάριο για δανειολήπτες που πέφτουν στα… χέρια των Funds - enikonomia.gr
share

Το καλό και το κακό σενάριο για δανειολήπτες που πέφτουν στα… χέρια των Funds

δημοσιεύτηκε:

Νέα δεδομένα για χιλιάδες δανειολήπτες, με οφειλές στο «κόκκινο», σηματοδοτεί το κλείσιμο του deal μεταξύ Eurobank και Intrum για την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μολονότι το επίμαχο πακέτο αφορά σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, οι μελλοντικές συμφωνίες, που ήδη προωθούνται από τις τράπεζες, θα είναι πιο… διευρυμένες.

Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, φέρεται να σχεδιάζει την πώληση δανείων καλυμμένων με εξασφαλίσεις, ύψους, επίσης, 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθούν προσεχώς και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι εποπτικές αρχές, άλλωστε, έχουν φροντίσει να διαμηνύσουν σε όλους τους τόνους ότι οι εγχώριες τράπεζες οφείλουν να παρουσιάσουν σημαντικά και απτά αποτελέσματα στο ζήτημα της τακτοποίησης των κόκκινων χαρτοφυλακίων, εάν θέλουν να πιάσουν τους στόχους σε βάθος διετίας.

«Η κερκόπορτα έχει ανοίξει, δίνοντας τη δυνατότητα στα funds να αναλάβουν δράση. Στόχος τους είναι η αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και για να τον πετύχουν θα χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό τρόπο», σημειώνουν στον Ελεύθερο Τύπο οι ίδιοι νομικοί κύκλοι.

Τα δύο σενάρια

Αντιμέτωποι με δύο σενάρια -ένα θετικό και ένα αρνητικό- βρίσκονται πλέον οι κόκκινοι οφειλέτες, με δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα funds αγοράζουν φθηνά, τότε οι δανειολήπτες ενδέχεται να έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουν το δάνειό τους σε εξευτελιστική τιμή και να ‘‘καθαρίσουν’’», υπογραμμίζει ο δικηγόρος, κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος, και προσθέτει: «Στην περίπτωση, για παράδειγμα, της Eurobank η Intrum αγόρασε με αντίτιμο τρία σεντς ανά ευρώ δανείου. Εάν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με το δανειολήπτη, πουλώντας περίπου στο διπλάσιο, τότε ο στόχος της κερδοφορίας έχει επιτευχθεί».

Μια τέτοια συμφωνία έκλεισε και ο κ. Νικόλαος Κουρκουτσάκης. Οπως αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο, τα χρέη του, ύψους 22.000 ευρώ στη Citi Bank από ένα καταναλωτικό δάνειο και δύο κάρτες, σβήστηκαν, μετά την πώλησή τους στην Βaupost. Συγκεκριμένα, το fund εξαγόρασε δάνεια ονομαστικής αξίας ύψους 250 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 78 εκατ. ευρώ, ενώ τη διαχείρισή τους ανέλαβε η εταιρία CreditM. «Στις πρώτες επαφές μού ζήτησαν να δώσω το 60% της παραπάνω οφειλής.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι περίμενα να εκδοθεί η σύνταξή μου, εξήγησα πως ήταν αδύνατη η όποια καταβολή. Τελικά, πέρυσι το καλοκαίρι μού έκαναν πρόταση, την οποία και αποδέχτηκα, να αγοράσω τα δάνειά μου έναντι μόλις 1.080 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η τράπεζα δεν θα μπορούσε να πουλήσει φθηνότερα το δάνειο στον ίδιο το δανειολήπτη, γιατί, αφενός, θα έπρεπε να λογοδοτήσει στους μετόχους της και αφετέρου θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με τους πράσινους δανειολήπτες.

Στην περίπτωση, πάντως, που το fund δεν ενδιαφέρεται για άμεσα κέρδη, τότε ενεργοποιείται το αρνητικό σενάριο για το δανειολήπτη, που τον θέλει δέσμιο των αγοραστών, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

το πλαίσιο αυτό, νομικοί κύκλοι θέτουν και την παράμετρο της… κρυμμένης εξασφάλισης. «Κάποιος μπορεί να έχει τρεις τέσσερις πιστωτικές κάρτες ή ένα απλό καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφάλιση και ένα στεγαστικό με υποθήκη, επίσης, στο κόκκινο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας φόβους πως από τη στιγμή της πώλησης του καταναλωτικού χαρτοφυλακίου στα funds, αυτά θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σε πλειστηριασμό το υποθηκευμένο ακίνητο.

Ικανοποίηση

Την ικανοποίησή του για την πώληση στην Intrum Justitia AB μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας.

«H Eurobank, τηρώντας τη δέσμευσή της έναντι των εποπτικών αρχών και των μετόχων της για τη μείωση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της μέσω ενεργούς διαχείρισης, σύναψε μια σημαντική συμφωνία για την πώληση στην Intrum μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, που ολοκληρώνουμε σήμερα αυτή τη συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αξίζει να επισημανθεί ότι από το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, τα περίπου 620 εκατ. ευρώ εμφανίζονται στον ισολογισμό της τράπεζας, με τα υπόλοιπα να έχουν διαγραφεί.

«Αυτή η επένδυση είναι στρατηγικά σημαντική, καθώς καθιστά την Intrum ένα δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, κ. Mikael Ericson.

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.