Quantcast
Το σχέδιο μείωσης των εκκρεμών συντάξεων: Ποιες ξεκλειδώνουν - Τι θα γίνει με επικουρικές και εφάπαξ - enikonomia.gr
share

Το σχέδιο μείωσης των εκκρεμών συντάξεων: Ποιες ξεκλειδώνουν – Τι θα γίνει με επικουρικές και εφάπαξ

δημοσιεύτηκε:

Τον περιορισμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων κάτω από τις 25.000, από 33.000 που είναι σήμερα, θα επιδιώξει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης έως το τέλος του 2023, ενώ την ίδια στιγμή έχει δοθεί εντολή να μειωθεί δραστικά και ο αριθμός των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.

Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη – Πηγή: Realnews

Για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει -σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- τα νέα ψηφιακά εργαλεία του ΕΦΚΑ, τα οποία θα αξιοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επικοινωνούν με υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ μέσω Skype για την έκδοση της σύνταξής τους, ώστε να προχωρούν βήμα-βήμα τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη ανέρχονται σε 33.000, εκ των οποίων οι μισές θεωρούνται ανελαστικές. Στη λίστα με το στοκ -που συνεχώς μικραίνει- προστίθενται 45.000 επικουρικές και εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ τα εφάπαξ βαίνουν συνεχώς μειούμενα, υπάρχουν περίπου 4.500 που δεν μπορούν να αποδοθούν, παρότι έχουν εκδοθεί, γιατί οι δικαιούχοι τους έχουν οφειλές στο Δημόσιο.

Όσον αφορά στην έκδοση των συντάξεων, υπάρχουν και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, με την αναμονή να ξεπερνά τα δύο χρόνια, όπως οι «διεθνείς συντάξεις», που αγγίζουν τις 16.500, καθώς εμπλέκονται και ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού, αλλά και οι λεγόμενες «συντάξεις παράλληλης ασφάλισης», όπου οι δικαιούχοι έχουν λάβει ένα μέρος από την οριστική σύνταξη που δικαιούνται και μένει να υπολογιστεί η παράλληλη απασχόλησή τους προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό.

Οι διαδικασίες για την έκδοση τέτοιων συντάξεων θα ενταθούν έως το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, οι υπηρεσίες του φορέα συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς τις απονομές, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (πλην ανελαστικών και διεθνών) να μην ξεπερνούν τις 33.000. Επιπροσθέτως, 16.500 κύριες είναι οι λεγόμενες ανελαστικές. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για συνταξιοδοτικές υποθέσεις δυνάμει απορριπτικές, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με ελλιπή στοιχεία (απουσία ιατρικών γνωματεύσεων ΚΕΠΑ), οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοιχτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος κ.ά. Σύμφωνα με τους αρμόδιους στον ΕΦΚΑ, γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασύνδεση του φορέα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI), με στόχο την απλούστευση της αλληλογραφίας μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων για τη σύντμηση του χρόνου απονομής.

Επικουρικές και εφάπαξ

Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, το στοκ που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο δεν ξεπερνά τις 40.000, ενώ το τελευταίο διάστημα οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ προχωρούν στην έκδοση 3.500 επικουρικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων ανά μήνα. Για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας ότι προηγουμένως πρέπει να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, με τον μηδενισμό των αιτήσεων των κύριων συντάξεων γίνεται εφικτό να «ξεμπλοκάρει» σχεδόν το σύνολο των επικουρικών συντάξεων. Επιπλέον, έχει ήδη θεσμοθετηθεί προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Κατά την περίπτωση που ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη λόγω ελλιπών στοιχείων μέσα στον οριζόμενο από τον νόμο χρόνο, δηλαδή εντός τριμήνου, τότε η επικουρική σύνταξη εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης. Πρόκειται για την ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας ή των «συντάξεων εμπιστοσύνης».

Στο στοκ αυτό υπάρχουν και περίπου 2.000 επικουρικές από το ΤΣΜΕΔΕ, η έκδοση των οποίων μέχρι στιγμής φαντάζει αδύνατη, διότι ο κλάδος επικούρησης για το ταμείο των μηχανικών δεν ήταν υποχρεωτικός, όπως για τους μισθωτούς ΙΚΑ και Δημοσίου, με αποτέλεσμα σήμερα να ψάχνουν οι υπηρεσίες χρόνους ασφάλισης στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ και να μη βρίσκουν επαρκή στοιχεία!

Μεγάλη αποκλιμάκωση καταγράφεται και στην έκδοση των εφάπαξ, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένουν μόλις 4.500, από 18.000 πέρυσι. Σημειώνεται ότι περίπου 2.500 δυνητικοί δικαιούχοι εφάπαξ δεν μπορούν να τα λάβουν, καθώς οφείλουν στο Δημόσιο και δεν έχουν φορολογική ενημερότητα.

Ο μοναδικός τρόπος για να τα λάβουν είναι είτε να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε δόσεις, είτε να την εξοφλήσουν μετρητοίς. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα εφάπαξ, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης), που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου.

Επικοινωνία μέσω Skype

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης θα λαμβάνει ένα e-mail και έναν λογαριασμό Skype του εισηγητή που είναι υπεύθυνος για την έκδοση της σύνταξής του. Ετσι, ο υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ θα καθοδηγεί τον ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης, αλλά και ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του για περαιτέρω διευκρινίσεις και ενημέρωση.

Η επικοινωνία μέσω Skype με τον υπάλληλο θα γίνεται μέσω της εφαρμογής του Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας. Ο ασφαλισμένος που θέλει να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης θα μπαίνει μέσω της εφαρμογής που υπάρχει για το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας, όπου έχει υποβάλει αίτημα, και θα λαμβάνει οδηγίες από τον εισηγητή.

Πρόκειται για μια σύγχρονη εφαρμογή, η οποία αποτελεί το μέσο άμεσης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολιτών και του ΕΦΚΑ σε πραγματικό χρόνο, καθώς υπάρχει η δυνατότητα της αποστολής μηνυμάτων και της διαβίβασης εγγράφων.

Ψηφιοποίηση ΕΦΚΑ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων του ΕΦΚΑ και η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα κάνει τις 88 διαφορετικές βάσεις δεδομένων του φορέα να διαλειτουργούν μεταξύ τους, αλλά και τα συστήματα του ΚΕΑΟ να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα συστήματα του ΕΦΚΑ. Ανάμεσα στους κυριότερους στόχους του είναι ο αυτοματισμός και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών πολιτών/εργοδοτών, καθώς και η διαλειτουργικότητα με άλλες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να ανακτώνται και να ανταλλάσσονται αυτόματα πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, καταργείται η ανάγκη υποβολής εγγράφων σε έντυπη μορφή, απλοποιούνται και ομογενοποιούνται οι διαδικασίες του φορέα, ενώ μειώνεται το συνολικό κόστος λειτουργίας και συντήρησης υποδομών τεχνολογίας πληροφοριών που υποστηρίζουν την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα.

Το πρώτο έργο, «Ανάπτυξη του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ, αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ», είναι προϋπολογισμού 48,3 εκατ. ευρώ. Τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στον ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η ανάπτυξη νέου ΟΠΣ θα καλύπτει πλήρως τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες του ταμείου και θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του φορέα.

Ειδικότερα, το ΟΠΣ θα καλύπτει την κύρια, την επικουρική ασφάλιση και τις εφάπαξ παροχές, όλες τις λειτουργικές περιοχές (μητρώο, εισφορές, παροχές, συντάξεις), όλες τις ομάδες ασφαλισμένων (μισθωτούς, μη μισθωτούς, αγρότες, Δημόσιο) καθώς και τους εργοδότες, το ελεγκτικό έργο (πάταξη εισφοροδιαφυγής), τη βεβαίωση και τη ρύθμιση οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ και τη διασύνδεση με το σύστημα του ΚΕΠΑ (πιστοποίηση αναπηρίας).

Το δεύτερο έργο αφορά την «Ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» και έχει προϋπολογισμό 33,2 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την ομπρέλα του ΕΦΚΑ, με κύριο στόχο την προστασία των αρχείων και την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.