Quantcast
Τράπεζες: Αλλάζουν οι χρεώσεις προμήθειας – Πώς θα διαμορφωθούν - enikonomia.gr
share

Τράπεζες: Αλλάζουν οι χρεώσεις προμήθειας – Πώς θα διαμορφωθούν

δημοσιεύτηκε:

Οι φωνές δυσαρέσκειας για τις χρεώσεις προμήθειας των τραπεζών ήταν πολλές και όπως όλα δείχνουν μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οδεύουμε προς μια ελάφρυνση.

Οι μειώσεις θα αφορούν στις προμήθειες για ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν την οποία έχει λογαριασμό ο κάτοχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι μειώσεις δεν θα είναι οριζόντιες, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μια ελάφρυνση στις εν λόγω χρεώσεις της τάξης του 25%-30%. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση που έχει ένας καταναλωτής όταν κάνει ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ τράπεζας διαφορετικής από αυτήν στην οποία έχει τον λογαριασμό του, και η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2,60 έως 3,75 ευρώ ανάλογα με το ποια είναι η τράπεζα-εκδότρια της κάρτας και η τράπεζα στην οποία ανήκει το ΑΤΜ που χρησιμοποίησε, θα υποχωρήσει κάτω από τα 3 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προμήθειες για την ανάληψη μετρητών συγκαταλέγονταν σε αυτές που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον διοικητή της να ζητεί στις αρχές του καλοκαιριού τη δημοσιοποίηση των σχετικών τιμολογίων από τις τράπεζες.

Οι νέες χρεώσεις ανά τράπεζα

  • Στην Τράπεζα Πειραιώς θα είναι 2 ευρώ (από 3 ευρώ)
  • Στην Εθνική Τράπεζα θα είναι 1,90 ευρώ από  2,60 ευρώ
  • Στην Alpha Bank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
  • Στην Eurobank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
  • Στην Attica Bank θα είναι 1,50 ευρώ από 2 ευρώ

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι χρεώσεις αυτές  θα πρέπει να είναι σταθερές για διάστημα 3 ετών ωστόσο θα υπάρχει ρήτρα επανεξέτασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για 2 επιπλέον χρόνια. Εάν δεν συμμορφωθούν οι υπόχρεοι τότε θα τους επιβάλλεται νέο πρόστιμο.  Πάντως οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα  συμμόρφωσης προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.