Quantcast
Τρεις στους 10 πολίτες πληρώνουν φόρους για τους… υπόλοιπους - Δεν θα δοθεί άλλη παράταση, λένε στο ΥΠΟΙΚ  - enikonomia.gr
share

Τρεις στους 10 πολίτες πληρώνουν φόρους για τους… υπόλοιπους – Δεν θα δοθεί άλλη παράταση, λένε στο ΥΠΟΙΚ 

δημοσιεύτηκε:

Με σχεδόν 3 στους 10 πολίτες να είναι εκείνοι που σηκώνουν τα φορολογικά βάρη, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων: Οι υπόλοιποι 7 στους 10 είτε έχουν μηδενικές δηλώσεις ή περιμένουν επιστροφές φόρου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όσοι είναι δικαιούχοι επιστροφών εάν δεν έχουν άλλα «ανοίγματα» σε Εφορίες ή ασφαλιστικά ταμεία, βλέπουν τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ακόμη και μέσα σε μόλις 10 ημέρες!!! 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Η ηγεσία πάντως του υπουργείου Οικονομικών αν και μέσα σε μόλις 13 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν σχεδόν 2 εκατ. έντυπα Ε1, κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση στην διαδικασία. Με άλλα λόγια, οι όποιες εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές θα πρέπει να «κλείσουν» ως το τέλος του μήνα. 

Το βέβαιο είναι ότι η ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής του φόρου δεν αλλάζει: Έως τις 29 Απριλίου οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλλουν την πρώτη δόση. 

Προηγείται η… επικαιροποίηση στοιχείων 

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι ενεργή, λοιπόν, αλλά κάθε πολίτης πριν καταθέσει την δήλωσή του θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία. Ήδη έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους σχεδόν 7,7 εκατ. φορολογούμενοι !!  

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 των φυσικών προσώπων, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE,  έως τις 29 Ιουλίου 2022  και ώρα 15.00, μετά και την σχετική παράταση που δόθηκε. 

Μάλιστα, η πληρωμή –έστω-της πρώτης δόσης του φόρου πρέπει να γίνει την ίδια μέρα, δηλαδή στις 29 Ιουλίου. 

Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

Ο φόρος εισοδήματος που τυχόν προκύψει από την διαδικασία της εκκαθάρισης, θα αποπληρωθεί και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη εξ’ αυτών να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Όποιος πάντως εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ θα έχει έκπτωση 3% στο ποσό που καλείται να πληρώσει: Αρκεί βέβαια, για να «κερδίσει» την σχετική έκπτωση να καταβάλλει τον φόρο μέχρι και την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου. 

Επιστροφές με … «άρωμα» εκλογών 

Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τα ποσά των επιστροφών φόρου, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις, μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων σχεδόν άμεσα! 

Ο ρυθμός είναι αξιοζήλευτος καθώς έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις όπου τα ποσά των επιστροφών έχουν εισπραχθεί από τους υπόχρεους ακόμη και μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών από την ημέρα υποβολής της φορο- δήλωσης! 

Σίγουρα επιδόσεις – ρεκορ που σπάνια έχει καταγράψει στο παρελθόν η ελληνική φορολογική διοίκηση και σίγουρα όχι σε τόσο μαζική κλίμακα: Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν πως δεν είναι τυχαία αυτή η … σπουδή για την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους και πως συνδέεται με πιθανή πρόωρη εκλογική αναμέτρηση! 

Το σίγουρο είναι πάντως ότι το σύστημα των διασταυρώσεων έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, η διαδικασία ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά μέσα σε λίγα λεπτά από τα Κεντρικά και από εκεί και πέρα είναι στα χέρια της εκάστοτε ΔΟΥ να πατήσει το.. κουμπί εντολής για την πληρωμή, ώστε να μπουν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό.

Βέβαια, εδώ να επισημάνουμε ότι αυτό συμβαίνει μόνον στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση απέναντι στην Εφορία ή σε Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Γιατί εάν υπάρχει χρέος, τότε η επιστροφή… απλά γίνεται «καπνός», καθώς εάν εντοπιστεί οποιαδήποτε οφειλή μέσα από τις εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, τότε τα ποσά της επιστροφής πάνε ακριβώς για να αποπληρώσουν το όποιο χρέος.   

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.