Στην υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης θα πρέπει να προχωρήσουν οι φορολογούμενοι των οποίων η προεκκαθαρισμένη δήλωση οριστικοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ αλλά αυτή είναι ανακριβή ή ελλιπή.
Αυτό αφορά τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3. Συνεπώς οι εν λόγω πολίτες, θα πρέπει να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία. Επίσης επισημαίνεται έως τις 15 Ιουλίου 2026 μπορούν οι υπόχρεοι να υποβάλουν την τροποποιητική δήλωση τους χωρίς την επιβολή των κυρώσεων και αυτή θα πρέπει να επέχει θέση αρχικής δήλωσης.
Διευκρινίζεται όμως πως ο φόρος που έχει προσδιοριστεί μέσω της αυτόματης οριστικοποίησης δεν θα συμψηφιστεί αυτεπάγγελτα με τυχόν χρηματικές απαιτήσεις του φορολογούμενου έναντι του Δημοσίου, πριν από τη λήξη της γενικής προθεσμίας υποβολής δηλώσεων (15/7/2026).
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1.Ο έλεγχος
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν την προεκκαθαρισμένη δήλωση που υποβλήθηκε αυτόματα στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην Εφαρμογή, επιλέγοντας ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2026, με χρήση των προσωπικών τους κωδικών TaxisNET. Επίσης, μέσα από το myAADEapp, στην ενότητα Εισόδημα του myWallet, μπορούν να κατεβάσουν τη Δήλωση και το Εκκαθαριστικό τους, επιλέγοντας το έτος 2026.
2.Τα πρόστιμα
Εάν ο υπόχρεος υποβάλει τροποποιητική δήλωση μετά την 15/7/2026, τότε ενδέχεται να του επιβληθούν κυρώσεις. Ειδικότερα:
- Στα 100 ευρώ είναι το πρόστιμο για μισθωτούς και συνταξιούχους,
- Από 250 έως 500 ευρώ είναι το πρόστιμο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που τηρούν.
Διευκρινίζεται όμως πως:
- δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν η τροποποίηση δεν επηρεάζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα ή όταν ο έξτρα φόρος που προκύπτει δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.
- εάν όμως η διόρθωση αυξήσει τον φόρο πάνω από τα 100 ευρώ, τότε προβλέπονται πρόστιμα που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ιδιότητα του φορολογούμενου.
