Quantcast
Βενζίνη: Είναι ανησυχητική η τιμή της στο 1,64 ευρώ το λίτρο; Τι λένε οι βενζινοπώλες για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης - enikonomia.gr
share

Βενζίνη: Είναι ανησυχητική η τιμή της στο 1,64 ευρώ το λίτρο; Τι λένε οι βενζινοπώλες για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν είναι ανησυχητικό για τους οδηγούς των ΙΧ που η φθηνότερη τιμή αμόλυβδης βενζίνης είναι στο 1,64 ευρώ το λίτρο σε ορισμένα πρατήρια της Αττικής, ρωτήθηκε σήμερα  ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Σήμερα η βενζίνη, η αμόλυβδη, “φεύγει” από τα διυλιστήρια στην τιμή μεταξύ 1,60 ευρώ /λίτρο και 1,61 ευρώ. Εκεί θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς εάν το 1,64  ευρώ /λίτρο που τυχόν πωλείται είναι ορθή τιμή πώλησης, καθώς θα πρέπει να κερδίσει ο μεταφορέας του βυτίου, η εταιρεία χονδρικής μόλις λίγα λεπτά και ο πρατηριούχος», απάντησε. «Υπάρχει μια μικρή διαφορά στις βενζίνες, όπου σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένες κατά 0,3 ευρώ με 0,4 ευρώ το λίτρο και μεγαλύτερες στο πετρέλαιο κίνησης», σημείωσε.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην τιμή διεθνώς του φυσικού αερίου που συμπαρασύρει και τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και στο ότι έχει εξισορροπήσει η αγορά. Δηλαδή το πετρέλαιο με βάση τον ειδικό φόρο  κατανάλωσής το οποίο πωλείται στην Ελλάδα και η βενζίνη….  η διαφορά τους θα πρέπει να είναι μόνιμα γύρω στα 0, 15 ευρώ με 0,18 ευρώ το λίτρο. Αυτό δικαιολογείται. Αυτό που είχαμε συναντήσει τις προηγούμενες χρονιές ήταν παράλογο και αυτό έφερε την μεγάλη αύξηση στο μεταφορικό κόστος. Βλέπαμε ότι το μεταφορικό κόστος είχε επέμβει και στις τιμές σε όλα τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ», είπε μεταξύ άλλων.

Για το πετρέλαιο κίνησης

Επίσης μίλησε και για το πετρέλαιο κίνησης. «Το πετρέλαιο κίνησης είναι αρκετά πεσμένο, είναι σε μια φυσιολογική τιμή για τα δεδομένα της εποχής. Βλέπουμε το πετρέλαιο τύπου μπρεντ να είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι. Υπάρχει και μία παγκόσμια ύφεση στην αγορά. Δηλαδή η κίνηση για τις γιορτές, τουλάχιστον στο κομμάτι της Ευρώπης δεν ήταν όπως τις προηγούμενες χρονιές, είναι αρκετά πιο μειωμένη και αυτό έχει φέρει και μία μείωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, διότι δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση», είπε.

Ποια είναι η εικόνα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Και συνέχισε λέγοντας πως η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης πανελλαδικά είναι στο 1,30  ευρώ /λίτρο ενώ στις μεγάλες αστικές πόλεις προφανώς και το βρίσκουμε στα 1,25  ευρώ /λίτρο ίσως και λίγο λιγότερο. «Στην Αττική η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι γύρω στο 1,25 ευρώ με 1,23 ευρώ. Στην αρχή της περιόδου το είχαμε δει στο 1,41 ευρώ. Η τιμή είναι πολύ καλή. Πέρυσι είχαμε την οριζόντια επιδότηση της κυβέρνησης και την επιδότηση των διυλιστηρίων και η τιμή ήταν στο 1,14 ευρώ την ίδια περίοδο. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ καλή η τιμή που δεν έχει κάποια επιδότηση τώρα», συμπλήρωσε.

Και ρωτήθηκε εάν γίνονται παραγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Επειδή οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ψηλές για την περίοδο … οι παραγγελίες είναι ελάχιστες. Δηλαδή οι παραγγελίες είναι πολύ λίγες και οι ποσότητες πολύ μικρές. Τις επόμενες ημέρες με το κρύο, περιμένουμε μια έξαρση στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης. Είμαστε προετοιμασμένοι δηλαδή όλοι οι διανομείς πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Ελλάδα, είναι έτοιμοι για να μπορέσουν να καλύψουν την αγορά», απάντησε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.