Quantcast
Βενζίνη: Σχεδόν 2 ευρώ η τιμή της - Δείτε πού είναι πιο ακριβή και πού πιο φθηνή - enikonomia.gr
share

Βενζίνη: Σχεδόν 2 ευρώ η τιμή της – Δείτε πού είναι πιο ακριβή και πού πιο φθηνή

δημοσιεύτηκε:

Σχεδόν τα 2 ευρώ αγγίζει τις τελευταίες ημέρες η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” , o μέσος όρος της πανελλαδικής τιμής της απλής αμόλυβδης βενζίνης  διαμορφώνεται στα 1,902 ευρώ το λίτρο, ενώ το brent  βρίσκεται στα επίπεδα των 82 δολαρίων το βαρέλι. Yπενθυμίζεται πως τα στοιχεία της 20 Φεβρουαρίου 2024  του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ) έδειξαν πως σε αστικά κέντρα όπως στην  Αττική, στην Πάτρα και στην  Θεσσαλονίκη το κόστος διαμορφώνεται στα  1,876 ευρώ, 1,906 ευρώ και 1,871 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα,

Σε κάποια νησιά π.χ. στο Νομό Κυκλάδων, αλλά και Δωδεκανήσων οι τιμές έχουν σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ, με το μέσο κόστος στα 2,113 ευρώ και 2,047 ευρώ το λίτρο, αντίστοιχα. Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, πανελλαδικά, ήταν 1,852 ευρώ στις αρχές του μήνα και έφτασε, πλέον, στα επίπεδα των 1,90 ευρώ το λίτρο. Αυξήθηκε, δηλαδή, μέσα στο μήνα κατά περίπου 2,7%.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η Ελλάδα έχει την 10η ακριβότερη απλή αμόλυβδη βενζίνη παγκοσμίως μαζί με την Σιγκαπούρη και καταλαμβάνει την 7η  θέση στην Ευρώπη . Η τιμή για το συγκεκριμένο είδος καυσίμου έφτασε τα 1,900 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με στοιχεία (19/2) από το Global Petrol Prices. Η πιο ακριβή βενζίνη πωλείται στο Χονγκ Κονγκ (2,885 ευρώ το λίτρο).Έπονται το Μονακό (2,130 ευρώ), η Ισλανδία (2,124 ευρώ), η Δανία (1,987 ευρώ), η Νορβηγία (1,984 ευρώ), η Ολλανδία (1,970 ευρώ), τα Μπαρμπέιντος (1,935 ευρώ), το Λιχτενστάιν (1,930 ευρώ) και το Ισραήλ (1,914 ευρώ).

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πετρέλαιο

Με το brent στα ίδια περίπου επίπεδα σήμερα με (82,17 δολάρια το βαρέλι) πέρυσι (στις 2.2.2023), η τιμή της απλής αμόλυβδης είχε φτάσει στα 1,918 ευρώ το λίτρο. Αξιοσημείωτο είναι πως με την τιμή του  brent επίσης στα ίδια επίπεδα -αλλά προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που άλλαξε τις ισορροπίες και στην εν λόγω αγορά- το κόστος για την απλή αμόλυβδη βενζίνη ήταν πολύ χαμηλότερο. Ειδικότερα, στις 6.1.2022 με το brent στα 81,99 δολάρια το βαρέλι, το κόστος για τη βενζίνη διαμορφωνόταν στα 1,753 ευρώ το λίτρο. 1 χρόνο πριν (8.10.2021), με το  brent στα 82,39 δολάρια το λίτρο, η βενζίνη στοίχιζε 1,731 ευρώ το λίτρο. Ήταν, δηλαδή, κατά 8,5% και 9,88% αντιστοίχως φθηνότερη, συγκριτικά με σήμερα, παρότι η τιμή του brent  ήταν σχεδόν ίδια.

Υπογραμμίζεται, σε κάθε περίπτωση, πως η τιμή της βενζίνης εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι αποκλειστικά, από αυτήν του brent. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που την επηρεάζουν, για παράδειγμα πρόκειται για ένα ανεξάρτητο χρηματιστηριακό προϊόν, με τη δική του δυναμική. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση της τιμής.

Οι έλεγχοι

Tα καύσιμα συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα για τα οποία διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΝ (ΔΙΜΕΑ), καθώς είναι ένα αγαθό υψηλής σημασίας για τους καταναλωτές, όπου έχουν διαπιστωθεί κατά καιρούς κρούσματα αισχροκέρδειας.

Οι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ πραγματοποιούνται βάσει του νόμου, που απαγορεύει την αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Καταγγελίες

Οι καταναλωτές που εκτιμούν ότι έχουν εξαπατηθεί, διαπιστώνοντας αισχροκέρδεια σε βάρος τους, μπορούν να υποβάλουν την καταγγελία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://kataggelies.mindev.gov.gr/ Για καταγγελίες και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο 1520.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.