Quantcast
«Βροχή» πληρωμών τη Μ. Εβδομάδα - Πότε θα καταβληθούν Δώρο Πάσχα, μισθοί στο Δημόσιο και ενισχύσεις - enikonomia.gr
share

«Βροχή» πληρωμών τη Μ. Εβδομάδα – Πότε θα καταβληθούν Δώρο Πάσχα, μισθοί στο Δημόσιο και ενισχύσεις

δημοσιεύτηκε:

«Βροχή» τακτικών και έκτακτων πληρωμών μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Το διήμερο 20 με 21 Απριλίου, δηλαδή Μ. Τετάρτη και Μ. Πέμπτη θα καταβληθούν οι λεγόμενες «επιταγές ακρίβειας» σε χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, αλλά και οικονομικά αδύναμες ομάδες. Πέρα από την έκτακτη ενίσχυση όμως που θα δοθεί ως «ανάχωμα στην ακρίβεια», μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν και οι πληρωμές των συντάξεων, αλλά και των μισθών Δημοσίων Υπαλλήλων. Τέλος χρόνου και για την εξόφληση του Δώρου Πάσχα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για πρώτη φορά στον «κύκλο» των δικαιούχων έκτακτων ενισχύσεων μπαίνουν και οι οικογένειες με παιδιά και συγκεκριμένα εκείνοι που λαμβάνουν το επίδομα Α21. Θα πληρωθούν μάλιστα μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Όλοι οι δικαιούχοι των έκτακτων ενισχύσεων

Ποιοι ακριβώς όμως είναι οι δικαιούχοι των λεγόμενων «επιταγών ακρίβειας», ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν και πότε θα εξοφληθούν;

  • Επίδομα τέκνων: επιπλέον μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ. Η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης αναμένεται να γίνει στις Μ. Πέμπτη 21 Απρίλη.
  • Εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους: Δικαιούχοι είναι (όπως τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.
  • Εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ. Πληρωμή Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.
  • Εφάπαξ ενίσχυση 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση να λαμβάνουν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Επίσης και εδώ η εξόφληση θα γίνει Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.
  • Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.281 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με κόστος 50,9 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι ξεκινούν από 200 και μπορεί να φτάσουν έως και τα 900 ευρώ. Ουσιαστικά είναι ποσά ίδια με αυτά που τους καταβάλλονται στις τακτικές πληρωμές. Η έκτακτη ενίσχυση υπολογίζεται πως θα καταβληθεί την Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου.

Πότε εξοφλούνται οι συντάξεις

Οι ημερομηνίες εξόφλησης των συντάξεων από τα γκισέ έχουν καθοριστεί να γίνουν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα:

  • Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2022 θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στους συνταξιούχων των τέως ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις όσων προέρχονται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο, με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Για τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η πληρωμή των συντάξεων όσων προέρχονται από την ασφάλιση των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ και Δημοσίου και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Πρέπει να σημειωθεί πως «τυχεροί» μέσα από αυτή την διαδικασία –λόγω των αργιών του Πάσχα των Καθολικών- στάθηκαν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ που ήδη μπορούσαν να «σηκώσουν» τις συντάξεις τους μέσω ΑΤΜ από το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης 14 Απριλίου!

Οι συνταξιούχοι των υπόλοιπων Ταμείων θα έχουν την δυνατότητα να σηκώσουν τα χρήματά τους μέσω ΑΤΜ την προηγούμενη ημέρα από αυτή που έχει καθοριστεί για το γκισέ, όπως συμβαίνει κάθε μήνα.

Νωρίτερα και μισθοδοσίες

Πριν από το Πάσχα θα γίνει και η πληρωμή του μισθού για τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Συγκεκριμένα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν την Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, δηλαδή πέντε ημέρες νωρίτερα. Η καταβολή της μισθοδοσίας κανονικά θα γινόταν 26 Απριλίου.

Έτσι, δημόσιοι υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείαςθα δουν τα χρήματά τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης 21 Απριλίου 2022.

Το δώρο Πάσχα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους καταβάλλεται μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από τη 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.