Quantcast
Υπερωρίες και ασφαλιστικές εισφορές: Ποιες αλλαγές έρχονται - enikonomia.gr
share

Υπερωρίες και ασφαλιστικές εισφορές: Ποιες αλλαγές έρχονται

δημοσιεύτηκε:

Προσαύξηση 40% στο μεροκάματο τους θα έχουν συγκεκριμένοι εργαζόμενοι επιχειρήσεων με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. Αυτό αφορά στις επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ωρες το 24ωρο για 365 ημέρες το χρόνο, κατά βάση στην βιομηχανία, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews για τις εισφορές

« Δίνουμε το δικαίωμα να έχουμε μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο που ολόκληρη είναι υπερωρία, συν 40%. Δηλαδή στην υπερωριακή αμοιβή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην βιομηχανία αλλά και σε άλλους κλάδους αλλά στην βιομηχανία πολύ. Σήμερα δεν βγαίνουν οι βάρδιες.. υπάρχουν βιομηχανίες που δεν μπορούν να σταματήσουν να δουλεύουν .Εάν θα σταματήσουν να δουλεύουν σταματάει η παραγωγή, κολλάει το εργοστάσιο. Αναγκάζονται και χρησιμοποιούν εργαζόμενους  παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια .Και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται μαύρα .Οι εργαζόμενοι τα εισπράττουν μαύρα . Εάν γίνει έλεγχος Επιθεώρησης Εργασίας, τότε πρέπει να βάλουμε πρόστιμο. Τι λέμε τώρα όχι δεν θα το κάνουμε μαύρα :Θα  δίνει η επιχείρηση αυτή στον εργαζόμενο νόμιμα τα  χρήματα το Σάββατο  για πλήρη απασχόληση  αλλά και  υπερωριακή  εργασία στο σύνολο της βάρδιας του συν 40 %» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε λέγοντας  πως το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι  «είναι μια επιπλέον  βάρδια, ένα επιπλέον 8ωρο το Σάββατο .Το 8ωρο αυτό είναι όλο συν 40% , είναι όλο υπερωρία» και ξεκαθάρισε πως αυτό ισχύει για την 6ημερη εργασία.  «Αυτό είναι για την 6ημέρη εργασία με συναίνεση του εργαζόμενου. Εάν ο εργαζόμενος θέλει το κάνει»  είπε και επεσήμανε πως « οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με καθεστώς 6ήμερης εργασίας δικαιούνται κανονικά ρεπό. Το ρεπό δεν το χάνει ο εργαζόμενος αυτός γιατί αυτό υπολογίζεται στο τρίμηνο.  Εννοείται τα ρεπό του τα παίρνει κανονικά ο εργαζόμενος .Δεν θίγεται καθόλου η πενθήμερη εργασία .Έγινε διευθέτηση του όρου εργασίας  του πώς θα συμφωνήσουμε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με όλα τα δικαιώματα που ισχύουν σήμερα, με όλα διασφαλισμένα …. με τη διαφορά  ότι θα παίρνουν περισσότερα χρήματα».

Τι είπε ο Γεωργιάδης για τη μείωση των ασφαλιστικών  εισφορών

Επίσης μίλησε για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. «Πολιτική μας βούληση είναι -το είχαμε πει προεκλογικά – να προχωρήσουμε σε νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Πάμε 1% και βλέπουμε. Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι 2 με 3 διαφορετικά.  Δεν θέλω να τοποθετηθώ γιατί πρέπει να καταλήξουμε. Αλλά σίγουρα θα πάμε σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών » είπε .

Και ρωτήθηκε εάν θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,5 % από τον εργοδότη και 0,5 % από τον εργαζόμενο. « Θα δούμε» απάντησε και πρόσθεσε πως  «υπάρχουν σενάρια. Είναι θέματα πώς θα κάνουμε τον λογαριασμό . Το 1% είναι λεφτά… δεν είναι αστείο »

Ο στόχος της κίνησης αυτής είναι «είναι να μειωθεί η φοροδιαφυγή, είναι να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία μας, είναι να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις , είναι να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζόμενου. Όταν μειωθεί  η ασφαλιστική κράτηση του εργαζόμενου θα του μένουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη  .Ο κεντρικός προεκλογικός στόχος να αυξήσουμε τα εισοδήματα  μέσα στη τετραετία παραμένει  ισχυρός ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.