Quantcast
Υπουργικό Συμβούλιο: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό -Τι είπε η Μιχαηλίδου για το επίδομα ανεργίας - enikonomia.gr
share

Υπουργικό Συμβούλιο: Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό -Τι είπε η Μιχαηλίδου για το επίδομα ανεργίας

δημοσιεύτηκε:

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο  Υπουργικό αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα αύξηση που θα γίνει από την 1η Απριλίου στον κατώτατο μισθό. Τις ανακοινώσεις αυτές  θα τις κάνει ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης  και μετά θα ακολουθήσει η εξειδίκευσή του κατώτατου από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου. Μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο είναι ο νέος κατώτατος να διαμορφωθεί στα 830 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα.

Νωρίτερα για το θέμα του νέου  κατώτατου μίλησε στην ΕΡΤNEWS  η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου. «Το σημαντικό είναι ότι από αρχή του Απρίλη ο νέος κατώτατος μισθός, ο τέταρτος διαδοχικά υψηλότερος  θα έχει τεθεί σε ισχύ » είπε και πρόσθεσε πως ο νέος κατώτατος μισθός. θα  ισχύσει από αρχές Απριλίου.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Και συνέχισε λέγοντας πως  «η αύξηση που έχει γίνει στον κατώτατο μισθό και στον μέσο μισθό από το 2019 που αναλάβαμε είναι και στις δύο περιπτώσεις στο 20%. Τι σημαίνει αυτό:  Σημαίνει ότι υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία συμβαδίζει με αυτό που δίνει η ίδια η αγορά. Δηλαδή όταν η ίδια αγορά έχει αυξήσει τον μέσο μισθό κατά 20% την ίδια περίοδο αυτό  σημαίνει ότι δεν έχεις ούτε ένα κράτος το οποίο πηγαίνει και ορίζει τους όρους  που έχουν σχέση με την αγορά αλλά ούτε έχεις και μια αγορά που κινείται πολύ πιο γρήγορα  από ότι θέλει να κινηθεί το κράτος. Εδώ πέρα η αύξηση και του κατώτατου και του μέσου μισθού κατά 20% τα τελευταία 4 χρόνια είναι υψηλότερη από την αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας . Η αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας από το 2009 μέχρι σήμερα είναι συσσωρευμένα  στο 12%»

Επίσης μίλησε και για τον  μέσο μισθό.

«Ο στόχος μας, δηλαδή το 2027, να φτάσουμε στα 950  ευρώ στον κατώτατο μισθό και στα 1.500  ευρώ στον μέσο. Εδώ να πω το εξής ότι από το 2022 μέχρι σήμερα δεν έχουμε κλείσει καν δύο χρόνια, έχουμε 50.000 συμπολίτες μας λιγότερους να εργάζονται στον κατώτατο μισθό. Οπότε, από εκεί που μέχρι και το 2022 ήταν η μεγαλύτερη μισθολογική κατηγορία του κόσμου, εργαζόταν με τον κατώτατο μισθό, τώρα έχουμε φύγει και η μεγαλύτερη μισθολογική κατηγορία εργάζεται με τον μισθό πάνω από τον κατώτατο μισθό και για αυτό ακριβώς έχει ανέβει και ο μέσος μισθός.  » τόνισε . «Ο μέσος όρος εδώ πλέον η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι των εργαζομένων με μέσους μισθούς από 1.000 μέχρι 3.000 ευρώ» συμπλήρωσε.

 

Για το επίδομα ανεργίας 

Τέλος  επεσήμανε πως το 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά πιο αποδοτικά το  επίδομα ανεργίας.

Εάν κάποιος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και δουλεύει 2 χρόνια και κάποιος άλλος παίρνει μέσο μισθό 1.200 ευρώ και δουλεύει 10 χρόνια   τότε το επίδομα ανεργίας που θα πάρει δεν θα  είναι προνοιακό επίδομα αλλά θα είναι ένα επίδομα των δεδουλευμένων σημείωσε και ανέφερε πως το επίδομα ανεργίας το έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι μέσω του μισθού τους.

«Aυτό που είπαμε είναι ότι θα υπάρχει μια αναλογικότητα στο επίδομα σε σχέση με τον χρόνο και το ύψος των εισφορών που δίνει ο καθένας από εμάς .Και θα πάμε σε διάφορες ηλιακές ομάδες αλλά και γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας και θα δούμε πως αυτό μπορεί να δουλέψει  μέσα στο 2024» είπε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.