Quantcast
Υψηλότερες συντάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους! - enikonomia.gr
share

Υψηλότερες συντάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους!

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Με ευνοϊκότερους όρους και υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές θα συνταξιοδοτηθούν τελικά χιλιάδες ασφαλισμένοι, αφού η νέα ηγεσία της Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να προχωρήσει την αναστολή της εφαρμογής του Ν. 3863/10 και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός των επόμενων εβδομάδων ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης θα σταματήσει την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που οδηγεί σε μειώσεις και αλλαγή της μορφής του από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό, αλλά και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπει ο νόμος «Λοβέρδου- Κουτρουμάνη».

Παράλληλα, θα καταργηθεί η διάταξη της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, ώστε να μην υπάρξουν νέες μειώσεις. Μάλιστα προ των πυλών βρίσκονταν νέες μειώσεις ύψους 8% έως και 15% σε δυο στάδια από την 1η Μαρτίου, όπως δήλωσε ο κ. Στρατούλης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρωτοβουλίες αυτές διατυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να ειπωθούν εκ νέου και στις προγραμματικές του δηλώσεις.  

Το κόστος των παρεμβάσεων ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από την αναδιάρθρωση κονδυλίων του προϋπολογισμού αλλά και από την δημιουργία «Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης» στο οποίο θα διοχετευθούν έσοδα από 24 διαφορετικές πηγές μεταξύ άλλων διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας, από τη γενική φορολογία, ποσοστό από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις ανεξάρτητες αρχές κ.α.

Υπό εξέταση είναι και η εισφορά στους προμηθευτές που συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς και έσοδα από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. 

Υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Ρωμανιά, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναλάβει να εντοπίσουν και να καταγράψουν όλες τις διατάξεις που προβλέπουν μείωση συντάξεων, τόσο κύριων όσο και επικουρικών. 

Εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται η υπογραφή, πιθανότατα εγκυκλίου που θα αναστέλλει προσωρινά, πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για ένα έτος, την εφαρμογή του νόμου  3863 του 2010, σύμφωνα με τον οποίο από 1/1/2015 όσοι θεμελίωναν δικαίωμα και κατέθεταν αίτημα για συνταξιοδότηση θα έβλεπαν τη σύνταξή τους μειωμένη, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Η αντίστοιχη εγκύκλιος που προβλέπει την έναρξη εφαρμογής του νόμου, τέθηκε ήδη στο αρχείο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.