Quantcast
Είμαστε ήδη εκτός ευρώ; - enikonomia.gr
share

Είμαστε ήδη εκτός ευρώ;

δημοσιεύτηκε:

Αρθρο του Παναγιώτη Σχίζα *

 

Την σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας αποτελεί η έκδοση κρατικών ομολόγων 30-ετών στην Πορτογαλία

Η μεταμνημονιακή Πορτογαλία, η χώρα όπου μέχρι πριν λίγο καιρό αποτελούσε τον δεύτερο πιο αδύναμο κρίκο στην Ευρωζώνη βρισκόμενη στον ασφυκτικό εναγκαλισμό του μνημονίου, προχώρησε στην έκδοση 2 δις ευρώ ομολόγων διάρκειας 30 ετών, με τους ξένους επενδυτές να αγοράζουν πάνω από το 90% του συνόλου των εκδόσεων.

‘H πριν λίγο καιρό, επίσης, μνημονιακή Ιρλανδία δανείζεται για 10-ετούς διάρκειας χρέος μόλις 0.88% περισσότερο από την Γερμανία καθώς το spread των 10-ετών ομολόγων της έχει διαμορφωθεί μόλις στις 88 μονάδες βάσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία με χρέος άνω του 130%, το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αντίθετα, το spread των 10-ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκεται στις 850 μονάδες βάσεις, παρότι παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, εκ των βασικών θεμελιωδών που εστιάζουν οι αγορές.

Όλα τα ανωτέρω σηματοδοτούν ότι η έξοδος ή όχι από το ευρώ δεν πραγματοποιείται μόνο από την φυσική επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αλλά κυρίως από την ισότιμη μεταχείριση και αντιμετώπιση, χωρίς την υπόνοια διακριτικής διαχείρισης μιας χώρας μέλους της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς, την ίση αυτή μεταχείριση από τις αγορές, που είχαμε μέχρι πριν λίγο καιρό, δεν την έχουμε πια.

Αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό των αγορών να εμπιστεύονται μια οικονομία μετά από χρόνο, κόπο, και θυσίες αλλά να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους ακαριαία. Πολύ δεν περισσότερο, όταν αυτή η οικονομία κάθε 2 χρόνια παρουσιάζει ακραία αστάθεια (2010-2012-2014).

Ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση μας ως ισότιμο μέλος, αποτελεί η βιώσιμη, μόνιμη, χωρίς αστερίσκους και παραπομπές πλήρης επάνοδος στις αγορές και τον καταλύτη για την επίτευξη του στόχου αυτού να αποτελούν η σταθερότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας καθώς και η πλήρης κάλυψη των ευρωπαίων εταίρων.

 

* Ο Παναγιώτης Σχίζας είναι επισκέπτης Λέκτορας χρηματοοικονομικών και μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος τραπεζικής και χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.