Quantcast
Φορολογία δεδομένων... - enikonomia.gr
share

Φορολογία δεδομένων…

δημοσιεύτηκε:

Αρθρο του Δημήτρη Τσαγκάρη *

 

Παρά τις σωστές παρεμβάσεις που έγιναν σε υποπεριπτώσεις του φορολογικού – αποζημιώσεις αγροτών, αγροτικές επιδοτήσεις & προκαταβολή φόρου αγροτών, ανείσπρακτα ενοίκια, πράκτορες ΟΠΑΠ και έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του Φ.Ε. 2015-  αγωνία διακατέχει το μέσο φορολογούμενο σε σχέση με την διαφαινόμενη παράταση της υπερφορολόγησης της παρελθούσης περιόδου.

Δεν είναι καλός οιωνός οι διαρροές για αναδρομική φορολόγηση εισπράξεων   του παρελθόντος (καταθεσιολόγιο 2000 – 2015) δηλαδή για μια περίοδο που ίσως, σήμερα, αποτελεί  «ένδοξο»  παρελθόν μας, ιστορικά δεδομένα μιας άλλης εποχής!

Οι δυνατότητες που δίνουν οι Ν. 4038/12 και 3888/10 έχουν σοβαρά στοιχεία αυθαιρεσίας με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων αφού επιβάλλουν αναδρομικά  φόρους  εισοδήματος με «άλλοθι» τις τότε καταθέσεις και «αιτιολογία» την καταπολέμηση ξεπλύματος αδήλωτου χρήματος!

Πολύ εύκολα λοιπόν μπορεί να καταστούν όλοι υπόλογοι για μια εποχή στην οποία- με βάση τους τότε νόμους και την κρατούσα άποψη στις τραπεζικές συναλλαγές-  δεν όφειλαν να είναι τόσο προσεκτικοί, ακόμη και με τους συγγενείς τους, με τους οποίους καλούνται σήμερα  να «αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους» με αναδρομικές δηλώσεις φόρου δωρεάς…

Μετά την αναδρομική φορολόγηση περιουσιών και  παρελθόντων καταναλωτικών προτιμήσεων μας, ας μην  πάμε και  σε φορολόγηση ιστορικών δεδομένων!


* Ο Δημήτρης Τσαγκάρης είναι Οικονομολόγος ΜΑ- Λογιστής Α’
Σύμβουλος Έκδοσης Περιοδικού ΛΟΓΙΣΤΗΣ


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αγορά»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.