Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2018: Όλες οι αλλαγές στο έντυπο Ε1 - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Όλες οι αλλαγές στο έντυπο Ε1

δημοσιεύτηκε:

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη, Φοροτεχνικός – Σύμβουλος επιχειρήσεων

Άνοιξε στο taxisnet, στις 19/4/18 το βράδυ, η εφαρμογή από την ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2018 για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν από 01/01 έως και 31/12/2017.

Στο περιβόητο έντυπο Ε1 , όπου δηλώνουμε τα εισοδήματα που έχουν εισπραχθεί από όλες τις πηγές εισοδημάτων και μας καλεί η φορολογική αρχή να πληρώσουμε τον αναλογούντα φόρο για αυτά τα εισοδήματα, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την προσθήκη αλλά και την αφαίρεση κάποιων κωδικών του εντύπου. Οι αλλαγές αυτές πραγματοποιούνται πάντα με στόχο την διευκόλυνση του φορολογούμενου, την καθαρότητα των δηλωθέντων στοιχείων, τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Αρχικά, να προσέξουμε ότι δεν θα δούμε πλέον τον κωδικό που περιείχε τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Η ωφέλιμη διάταξη για τους φορολογούμενους που προέβλεπε έκπτωση φόρου της τάξεως του 10% όταν το ποσό των δαπανών για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ήταν άνω του 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός δεν ισχύει πια. Οι ιατρικές, φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες φυσικά και δεν θα χαθούν, αλλά θα συνυπολογιστούν και θα συμπεριληφθούν στις λοιπές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου. Συνέπεια της κατάργησης της έκπτωσης των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών από το φόρο εισοδήματος θα είναι η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στις φετινές φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων, και για ποιον λόγο θα συμβεί αυτό; Γιατί όπως γίνεται πολύ απλά σαφές χάνεται μια εξαιρετικά καλή πηγή μείωσης του φόρου εφόσον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα οι υπερήλικες αυτές τις δαπάνες τις πραγματοποιούν σχεδόν εξ ορισμού. Έτσι, στον πίνακα 7 της 4ης σελίδας δεν θα δούμε πλέον τους κωδικούς 051-052 όπου συμπληρώνονταν οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ακόμη, καταργείται η φοροαπαλλαγή των βουλευτών και των δικαστικών λειτουργών. Οι διατάξεις αυτές προέβλεπαν έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης και των συνολικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, ποσού ίσου με το 25% του ακαθαρίστου ποσού αυτών. Η κατάργηση της έκπτωσης ισχύει και για τους εν ενεργεία και για τους συνταξιούχους λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών των αποβιωσάντων δικαστικών λειτουργών και λειτουργών του ΝΣΚ, τα οποία συνταξιοδοτούνται κατά μεταβίβαση σύμφωνα με τις διατάξεις του συνταξιοδοτικού νόμου λόγω του θανάτου αυτών.

Παλιοί κωδικοί που παίρνουν ξανά ενεργό ρόλο στη φορολογική δήλωση φέτος είναι στη σελίδα 4. στον πίνακα 7 ο κωδικός 049, γνωστός σε όλους μας, όπου συγκέντρωνε τις αποδείξεις δαπανών. Ο κωδικός αυτός ήταν απενεργοποιημένος τα τελευταία έτη, και δίπλα σε αυτόν έχει προστεθεί τώρα και ο κωδικός 050. Στον κωδικό 049 που αφορά στον υπόχρεο φορολογούμενο και στον κωδικό 050 για τη σύζυγό του ή αντίστοιχα για το έτερο μέλος του συμφώνου συμβίωσης, είναι δοσμένα με μορφή πίνακα, που έχει σταλεί από τις τράπεζες στην ΑΑΔΕ, τα ποσά των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2017 για αγορές αγαθών και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Στους κωδικούς 049-050 θα υπάρχει η δυνατότητα από τους φορολογούμενους να μπορούν να παρέμβουν και να αλλάξουν τα ποσά που οι τράπεζες θα έχουν στείλει στην ΑΑΔΕ για τη διαμόρφωση του αφορολόγητου. Αυτή η δυνατότητα έχει δοθεί φέτος διότι ενδεχομένως να μην εμφανίζονται ορισμένες δαπάνες, όπως πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς σε λογαριασμούς επαγγελματιών όπως π.χ. δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών και λοιπών οι οποίοι δεν θα έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικοί. Στην περίπτωση αυτή, σε έναν έλεγχο από την φορολογική αρχή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ανατρέξουν και να παρουσιάσουν προκειμένου να αποδείξουν την ορθότητα των δηλωμένων δαπανών ένα ενημερωτικό statements της εκάστοτε τράπεζας συναλλαγής.

Σπουδαία αλλαγή είναι και η προσθήκη στο έντυπο Ε1 από την ΑΑΔΕ των κωδικών που αφορούν στη φιλοξενία. Τους κωδικούς αυτούς θα τους βρούμε στην πρώτη σελίδα, δεν υπήρχαν μέχρι πέρυσι, και θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους υποβάλλοντες τη φορολογική δήλωση εάν και ποια ΑΦΜ φιλοξενούν στην κατοικία τους. Συγκεκριμένα στον πίνακα 2 όπου συμπληρώνονται διάφορα χρήσιμα πληροφοριακά στοιχεία έχει προστεθεί η παράγραφος 20 με τους κωδικούς 007 και 008, όπου ο υπόχρεος και η σύζυγος ή συμβία, θα πρέπει να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κύρια κατοικία τους άτομα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Αυτό έγινε προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να εντοπίσουν μέσω διασταυρώσεων των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων όσων δηλώνουν φιλοξενούμενοι με τις φορολογικές δηλώσεις όσων δηλώνουν ότι τους φιλοξενούν το εάν η φιλοξενία είναι αληθή ή όχι. Αυτός είναι και ένας τρόπος για να αποφευχθούν συμπεριφορές φοροδιαφυγής όπως για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος επιθυμεί να αποφύγει το τεκμήριο της κατοικίας του, εάν δηλώσει φιλοξενία αλλά δεν υπάρχει διασταύρωση και από την άλλη πλευρά που τον φιλοξενεί θα κληθεί για έλεγχο από την φορολογική αρχή. Επίσης με τον τρόπο αυτό, γίνεται αποτρεπτικό για τους ιδιοκτήτες σπιτιών η μη δήλωση είσπραξης ενοικίων.

Ένας ενοικιαστής που θα εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος του ιδιοκτήτη θα τον απαλλάξει από το φόρο εισοδήματος της τάξεως 15% έως και 45% ανάλογο του συνολικού ποσού των ενοικίων.

Καλή αρχή Καλή υποβολή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.