Quantcast
H ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη σύγχρονη Ελληνική Επιχείρηση - enikonomia.gr
share

H ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη σύγχρονη Ελληνική Επιχείρηση

δημοσιεύτηκε:

Αρθρο της Δώρας Φούντα *

Zούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν γύρω μας με εκπληκτική ταχύτητα  με αποτέλεσμα η    ανασφάλεια να κυριαρχεί, δημιουργώντας στάσεις και συμπεριφορές που μας επιβαρύνουν όχι μόνο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό.

H αλλαγή όμως είναι αναπόφευκτη και η διαχείριση της  εξαιρετικά πολύπλοκη διότι είναι σημαντική για την  επιβίωση και την ανάπτυξη ενός οργανισμού είτε πρόκειται για  άνθρωπο, είτε για επιχείρηση. 

Θα πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι η αλλαγή αφενός μεν  δεν είναι γραμμική και αφετέρου δεν  είναι ένα απλό γεγονός στη διάρκεια του χρόνου. Η δε διαχείριση της είναι μια  δυναμική διαδικασία, δομική και συστημική η οποία χρειάζεται χρόνο για να έχει αποτελέσματα σε ατομικό ή  ομαδικό επίπεδο.

Στην Ελλάδα η  γενικότερη κοινωνικοοικονομική κρίση  και οι αλλαγές που σηματοδότησαν οδήγησε  τις περισσότερες εταιρείες  να  μειώσουν  τις δαπάνες  που είναι συνδεδεμένες με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των στελεχών τους προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις αλλαγές και να επιβιώσουν. 

Σύμφωνα όμως με πρόσφατη έκθεση που εκπονήθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας – ILO η παραπάνω πρακτική έχει μόνο  πρόσκαιρα αποτελέσματα διότι  η έλλειψη ανάπτυξης δεξιοτήτων των εργαζομένων οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μειωμένη  αποτελεσματικότητα και κατά συνέπεια σε περαιτέρω ύφεση. 

Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των αλλαγών και στην αύξηση της παραγωγικότητας των σύγχρονων επιχειρήσεων  διαδραματίζουν δυο αναδυόμενοι τομείς της Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων το Coaching  και το Mentoring.  

Ας δούμε αναλυτικότερα  όμως τι είναι το coaching και το  mentoring  και πως μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Μέχρι σήμερα ο όρος coaching δεν έχει αποδοθεί επαρκώς στα ελληνικά. Η καλύτερη δυνατή απόδοση του όρου στην Ελληνική γλώσσα είναι αυτή της «προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης μέσω καθοδήγησης» που παρέχεται στα στελέχη, τα οποία συμμετέχουν σε σχετικά ατομικά ή ομαδικά προγράμματα .

Πιο συγκεκριμένα το coaching, είναι η διαδικασία ανάπτυξης ικανοτήτων και απόκτησης γνώσεων με στόχο την ικανοποίηση επιχειρησιακών αναγκών, καθώς και της  βελτίωση της απόδοσης του εργαζομένου. 

Ουσιαστικά, το coaching συμβάλει στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη του στελέχους  για να το υποστηρίξει να αντιμετωπίσει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τις καινούργιες ανάγκες και αντίστοιχες προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Το mentoring από την άλλη πλευρά μπορεί να οριστεί ως «μεταβίβαση της σοφίας» καθώς ο μέντορας είναι ένα μεγαλύτερο σε ηλικία στέλεχος το οποίο μετά από κατάλληλη εκπαίδευση και μέσω δομημένων προγραμμάτων mentoring μεταδίδει την εμπειρία του και την τεχνογνωσία του στους νεότερους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω τάσεις στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι  αποτελούν  το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάθε εταιρίας και όχι τα μηχανήματα …διότι μόνο η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση των εργαζομένων, ενεργοποιεί τη διαδικασία που παράγει βελτίωση παραγωγικότητας.

Ως εκ τούτου η σύγχρονη Ελληνική Επιχείρηση για να μπορέσει να εξελιχθεί, καλείται να επαναπροσδιορίσει τις πρακτικές της στην διαχείριση και διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού  της, να εστιάσει περισσότερο στους ανθρώπους της και να επενδύσει σε αυτούς.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με στόχο   πάντα την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της παραγωγικότητας της σύγχρονης ελληνικής επιχείρησης η εταιρεία Founta Coaching Services παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα coaching και mentoring σε ιδιώτες και εταιρείες.  

* Η Δώρα Φούντα είναι Κοινωνιολόγος, Certified Εxecutive Coach & Mentor
BA, BSc, MPhil., Dip. in Coaching, University of Cambridge, U.K

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.