Quantcast
Η Μέθοδος των Δελφών χωρίς την…Πυθία! - enikonomia.gr
share

Η Μέθοδος των Δελφών χωρίς την…Πυθία!

δημοσιεύτηκε:

Άρθρο του Δικαίου Τσερκέζου *

Σεπτέμβριος 2016. Μαρουλάς. Κάπου κοντά στο Ρέθυμνο. Στην Κρήτη. Εδώ ζει τα τελευταία χρόνια ο Δέλτα. Για λίγο ακόμη. Ο Σίγμα ζει και διαπρέπει στο Μόναχο. Τι συνδέει τον Σίγμα και τον Δέλτα(;). Εκτός του ότι ο Σίγμα είναι Γερμανός και ό Δέλτα Έλληνας, συναντήθηκαν τυχαία πριν από πολλά-πολλά χρόνια στο Δυτικό Βερολίνο. Στο Πανεπιστήμιο. Τομέας 10. Εφαρμοσμένη Στατιστική και Οικονομετρία.

Από χρόνια τώρα ανταλλάσουν απόψεις. Ο Δέλτα τα τελευταία χρόνια επικοινωνεί με τον Σίγμα μέσω της γραμματέως του. Κάποιας Frau Schiller. Του έγραψε λοιπόν:

-Έχω φύγει πια από το Ινστιτούτο. Πρόσφατα μας ζήτησαν να σχολιάσουμε την διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που έγινε στην Αθήνα. Κάποιοι στο Βερολίνο ζήτησαν να έχουν άποψη για αυτή την διαδικασία. Οι δικοί μου εδώ , ζήτησαν στοιχεία για τον διαγωνισμό. Εντελώς πρόχειρα, μου είπαν ότι μοιάζει με ένα δυναμικό παίγνιο. Ποια είναι η άποψη σου; Θα ήθελα την άποψη σου. Συμφωνείς να ακολουθήσουμε αυτή την προσέγγιση;

– η άποψη μου είναι ότι είναι ο διαγωνισμός αυτός δεν ήταν παίγνιο για….δυναμικούς λύτες! Προσομοιάζει περισσότερο με την Μέθοδο των Δελφών χωρίς την …Πυθία. Και είναι πολύ πιθανόν την Πυθία να την έκανε ηθελημένα ή άθελα του κάποιος από τους διαγωνιζόμενους .

Θα σου θυμίσω ότι στην Μέθοδο των Δελφών συμμετέχουν οι διαγωνιζόμενοι και η Πυθία. Η Πυθία μαζεύει τις προτάσεις των διαγωνιζομένων , τις επεξεργάζεται και τους ενημερώνει για το αποτέλεσμα του κάθε γύρου. Στόχος της Πυθίας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα μέσω φιλοσοφημένων και προσεκτικών παρεμβάσεων. Από όσο γνωρίζω, στον διαγωνισμό αυτό δεν υπήρξε Πυθία. Καμία παρέμβαση. Είχαμε όμως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα χωρίς την παρέμβαση της Πυθίας.

Αν με ρωτάς πως χωρίς την Πυθία φθάσαμε σε αυτό το καλό αποτέλεσμα , η άποψη μου είναι ότι είναι πιθανόν κάποιος ή και κάποιοι από τους διαγωνιζόμενους να έκαναν την Πυθία ηθελημένα ή και άθελα τους. Χωρίς να υπάρχει απαραίτητα δόλος. Δεν είναι απίθανο ακόμη και κάποιος από αυτούς που δεν πήραν άδεια άθελα του να λειτούργησε ως ….Πυθία. Και ας διαμαρτύρεται που δεν πήρε άδεια.

Δεν έχω στην διάθεση μου τα στοιχεία από όλες τις επιμέρους δημοπρασίες. Ίσως και αν τα είχα δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα να έχω μια τεκμηριωμένη άποψη για τον διαγωνισμό.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τον διαγωνισμό κάποιος από τους διαγωνιζόμενους παραδέχθηκε, ότι προσπάθησε να καθοδηγήσει κατά κάποιο τρόπο τις εξελίξεις. Να ανεβάσει το τίμημα. Δηλαδή με κάποιο τρόπο δήλωσε ότι ..έκανε την Πυθία!

Εντελώς συνειρμικά μου έρχεται στο μυαλό κάτι που θα μπορούσε να είναι ή να γίνει το εξής ανέκδοτο:

Κάποιος από τον διαγωνισμό δήλωσε ότι έκανε την ..Πυθία!

Και;

Δεν τον πίστεψε κανείς !

Αυτά έχουν οι φανταστικές ιστορίες. Θα μπορούσαν να είναι ή να γίνουν ανέκδοτα.

* Ο Δικαίος Τσερκέζος είναι Καθηγητής Οικονομετρίας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.