Quantcast
Κέρδη για τους Ευρωπαίους πολίτες από το βιώσιμο ελληνικό χρέος - enikonomia.gr
share

Κέρδη για τους Ευρωπαίους πολίτες από το βιώσιμο ελληνικό χρέος

δημοσιεύτηκε:

Αρθρο του Δρ. Σχίζα Παπαγιώτη *
 
Με το δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται περίπου στα 325 δισ. ευρώ ή 177% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014, και τον Ευρωπαϊκό μηχανισμός στήριξης (ESM) τους Ευρωπαίους εταίρους και την ΕΚΤ να κατέχουν τα 70% του χρέους, αποτελεί υψίστη προτεραιότητα να ξαναγινεί το χρέος βιώσιμο ώστε να πάρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τα χρήματα τους πίσω και ταυτόχρονα να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας στους θεσμούς.

Όπως έχω προαναφέρει από τις 20 Ιουλίου 2014 τα κλειδιά για τα ανωτέρω αποτελούν ο ESM (αν και έχει ως “μετόχους” τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτελεί έναν ανεξάρτητο φορέα έκδοσης “ευρωπαϊκού” χρέους) και η ιδιωτικοποίηση του χρέους στο μεγαλύτερο μέρος.

Η πρόταση προβλέπει ότι η διευθέτηση του χρέους θα γίνει αποκλειστικά ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ανεξάρτητο φορέα ESM χωρίς τη ανάμειξη των εθνικών προϋπολογισμών των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων επιτρέποντας οι διευθετήσεις που θα γίνουν, ακόμη και κουρέματος με πρόβλεψη αποκατάστασης στο μέλλον, να μην περάσουν απευθείας στους Ευρωπαίους φορολογουμένους, καθώς θα πρόκειται για λογιστική εγγραφή στον ισολογισμό του ESM, που θα αντιλογίζεται με τις προβλέψεις για τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίσει ο συγκεκριμένος φορέας.

Η λύση περιλαμβάνει την μείωση του ονομαστικού χρέους κατά περίπου 56 δις ευρώ (ή 30% του ΑΕΠ) μειώνοντας το συνολικό χρέος κάτω από το 150% του ΑΕΠ σήμερα, με περαιτέρω μείωση κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 όπως προβλέπεται στο υφιστάμενο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο ESM αγοράζει α. ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ συνολικού ύψους 27δις ευρώ και τα επιμηκύνει σε αντίστοιχες διάρκειες με τα υπόλοιπα ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο μέχρι το 2022 β. το 50% (26δις ευρώ) των διακρατικών δανείων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις ως “sweeter” για να συναινέσουν στην λύση. γ. αναδρομική μεταφορά των χρημάτων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών 25 δις ευρώ ή το 13.6% ΑΕΠ, με ταυτόχρονη διαγραφή από το χρέος της Ελλάδας. δ. ο ESM διαγράφει το συνολικό ποσό των τόκων που αναμένεται να πληρώσει η Ελλάδα προς τους Ευρωπαίους από το 2015 μέχρι και το τέλος του 2022, περίπου 31 δις ευρώ (16.8% του ΑΕΠ), ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η αύξηση των επιτοκίων (step up coupon) από το 2022 μέχρι και την λήξη τους για να αντισταθμίσει τις απώλειες ο ESM.

Η μέθοδος της αύξησης των επιτοκίων (step-up) είναι κομβικής σημασίας καθώς αποτελεί συνήθης πρακτική στις αγορές ομολόγων, με ιδιαίτερα ελκυστική απήχηση ανάμεσα στους επενδυτές, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες ιδιωτικοποίησης μέρους του χρέους.

Εφαρμόζοντας συνδυαστικά τις 4 προτάσεις, το χρέος καθίσταται βιώσιμο περίπου στα 275 δις ευρώ ή στο 150% του ΑΕΠ σήμερα, δεν προβλέπεται πουθενά κούρεμα του αρχικού ονομαστικού κεφαλαίου παρά μόνο στους τόκους των δανείων όπου σε βάθος χρόνου θα αντισταθμιστούν, ο Ευρωπαίος πολίτης θα πάρει τουλάχιστον το 50% των χρημάτων του άμεσα, ενώ πολλαπλασιάζονται οι προοπτικές ο ESM να αποκομίσει κέρδη από την πώληση των ομολόγων σε υψηλότερη τιμή από την ονομαστική τιμή τους.

* Ο Δρ. Σχίζας Παναγιώτης είναι είναι επισκέπτης Λέκτορας χρηματοοικονομικών και μεταδιδακτορικός ερευνητής του τμήματος τραπεζικής και χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.