Quantcast
Ο χρόνος λειτουργεί πλέον εναντίον µας! - enikonomia.gr
share

Ο χρόνος λειτουργεί πλέον εναντίον µας!

δημοσιεύτηκε:

Η σημερινή, εξαιρετικά κρίσιµη για τη χώρα µας συνεδρίαση του Eurogroup διεξάγεται υπό την ασφυκτική πίεση της σταδιακής εξάντλησης των κρατικών µας διαθεσίµων και της προϊούσας αποσάθρωσης της εσωτερικής µας αγοράς. Οσο καθυστερούν οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, όσο οι δυο πλευρές δεν καταλήγουν σε συµφωνία, τόσο αυξάνεται η χρηµατοδοτική και η πιστωτική ασφυξία, µε συνέπεια ακόµη και υγιείς επιχειρήσεις να βρίσκονται πλέον αντιµέτωπες µε την απειλή του λουκέτου. Και βέβαια τα επενδυτικά σχέδια παγώνουν, θέσεις εργασίας χάνονται αντί να δηµιουργούνται νέες και η χώρα κινδυνεύει να χάσει οριστικά το τρένο της ανάπτυξης και να βυθισθεί πάλι στην ύφεση… Ο λογαριασµός της παράτασης της αβεβαιότητας είναι βαρύς. Και οι πληγές είναι ήδη εµφανείς σε όλους τους τοµείς της ελληνικής οικονοµίας.

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ µάς τη δίνουν οι εαρινές, αναθεωρηµένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Η Κοµισιόν «κούρεψε» την εκτίµησή της για τον ρυθµό ανάπτυξης του εθνικού µας ΑΕΠ το 2015 στο 0,5%, από 2,5% που ήταν η προηγούµενη πρόβλεψή της και από 0,8% που ήταν ο ρυθµός ανάπτυξης το 2014. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συµφωνία κυβέρνησης-«θεσµών» µέχρι τον Ιούνιο. Επίσης, η Επιτροπή προβλέπει ότι οι επενδύσεις στη χώρα µας θα µειωθούν φέτος κατά 3,1%, ενώ στην προηγούµενη έκθεσή της έβλεπε αύξησή τους κατά 8,4%. Οι οικονοµολόγοι της Κοµισιόν αποδίδουν αυτήν την -επί τα χείρω- αναθεώρηση των προβλέψεών τους για την ελληνική οικονοµία στην αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι τελευταίες εθνικές εκλογές και στην ασαφή στάση της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δεσµεύσεις της χώρας στο πλαίσιο των συµφωνιών της µε την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην πραγµατική οικονοµία είναι δραµατικές. Ουσιαστικά, µε βάση τις νέες προβλέψεις, θα λείψουν από την αγορά περίπου 4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σύµφωνα µε αναλύσεις διεθνών οργανισµών, η ελληνική οικονοµία για κάθε µονάδα αύξησης του ΑΕΠ δηµιουργεί 45-50.000 θέσεις εργασίας. Εποµένως, φέτος όχι µόνο χάνεται η ευκαιρία να δηµιουργηθούν έως και 100.000 θέσεις εργασίας, αλλά θα χαθούν επιπλέον 20.000. Και βέβαια την ίδια στιγµή οι µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν τον τζίρο τους να µειώνεται εξαιτίας της µεγάλης πτώσης της κατανάλωσης, ενώ δεν έχουν πλέον καµµία πρόσβαση σε χρηµατοδότηση. Το 95% των αιτηµάτων τους για χορήγηση δανείων απορρίπτεται από τις συστηµικές τράπεζες, που είναι εγκλωβισµένες στο αυστηρό πλαίσιο των εντολών και των κανόνων της ΕΚΤ. Αυτή η πρωτοφανής ασφυξία στην αγορά οδηγεί ακόµη και επιχειρήσεις που θα είχαν υπό κανονικές συνθήκες κερδοφορία και πάντως θα ήταν σίγουρα βιώσιµες, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Κατά το πρώτο τρίµηνο του 2015 οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο έφθασαν τις 5.341, ενώ προβλέπεται ότι µέχρι το τέλος του έτους ο αριθµός τους θα εκτοξευθεί στις 8.500!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, όσο η συµφωνία µε τους δανειστές δεν κλείνει και παραµένουν στο προσκήνιο σενάρια Grexit, το λεγόµενο «country risk» -το ρίσκο χώρας- πλήττει βάναυσα τον ιδιωτικό τοµέα:

• Οι ξένοι επενδυτές «παγώνουν» τα σχέδιά τους.

• Οι εξαγωγείς χάνουν µεγάλες παραγγελίες, καθώς πολλές ξένες εταιρείες αµφισβητούν τη δυνατότητα των ελληνικών να ανταποκριθούν στα συµβόλαια που υπογράφουν.

• Οι εισαγωγείς βλέπουν την αξιοπιστία τους να καταποντίζεται, µε αποτέλεσµα να υποχρεώνονται να πληρώνουν προκαταβολικά έως και το 100% της αξίας των παραγγελιών τους.

• Χάνεται πλούτος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η αξία των µετοχών των εισηγµένων στο Χρηµατιστήριο Αθηνών εταιρειών µειώθηκε κατά περίπου 10 δισ. ευρώ τους τελευταίους 4 µήνες. Αντίστοιχα µειώθηκε και η αξία των µη εισηγµένων επιχειρήσεων. Παράλληλα, η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαµηλά της αξίας της, σηµειώνοντας µετά τις εκλογές νέες απώλειες της τάξης του 10%. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να φορολογείται µε τις εκτός πραγµατικότητας αντικειµενικές τιµές του 2008!

ΤΕΛΟΣ, το ελληνικό κράτος, προκειµένου να αντεπεξέλθει στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας και στην πληρωµή µισθών και συντάξεων, έχει προχωρήσει σε στάση πληρωµών προς τους ιδιώτες. Οπως αποκάλυψε χθες η «Αγορά», µέχρι το τέλος Απριλίου είχε «παγώσει» πληρωµές ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ σε προµηθευτές του, ακόµη και σε νευραλγικούς και κοινωνικά ευαίσθητους τοµείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την κάλυψη των ελλειµµάτων των νοσοκοµείων είχαν δοθεί 500 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίµηνο του 2014 και µόλις 43 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστηµα του 2015. Η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ µειώθηκε από 194 σε 87 εκατ. ευρώ. Το ΕΣΥ δεν έχει λάβει την τακτική χρηµατοδότηση από τον Φεβρουάριο µέχρι σήµερα. Και στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων οι πληρωµές περιορίστηκαν από 918 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 542 εκατ. φέτος.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να παραθέσω και άλλα στοιχεία ή να εξηγήσω κάτι περισσότερο για να γίνει κατανοητό ότι η αβεβαιότητα των τελευταίων τριών µηνών πρέπει να τερµατισθεί αµέσως; ∆εν είναι προφανές ότι ακόµη και µια «µέτρια» συµφωνία µε την Ευρώπη είναι προτιµότερη από την αποδεδειγµένα πλέον καταστροφική για τη χώρα και την κοινωνία µας παράταση της εκκρεµότητας; Τα λάθη που -προς τιµήν του- παραδέχθηκε ο νέος συντονιστής της διαπραγµατευτικής µας οµάδας κ. Τσακαλώτος ότι έγιναν κατά το πρώτο διάστηµα των συζητήσεων µε τους εταίρους µας, ας µην επαναληφθούν… Είναι η ώρα των τελικών αποφάσεων και της συµφωνίας. Ο χρόνος λειτουργεί πλέον µόνον εναντίον µας…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.