Quantcast
Το μεταναστευτικό ζήτημα ως βραδυφλεγής βόμβα - enikonomia.gr
share

Το μεταναστευτικό ζήτημα ως βραδυφλεγής βόμβα

δημοσιεύτηκε:

γράφει ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος *

Τα τραγικά γεγονότα της Αμυγδαλέζας με την αυτοκτονία του άτυχου μετανάστη αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά την έλλειψη σοβαρής μετανάστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και μας δυσφημεί διεθνώς.

Τα στρατόπεδα κράτησης δεν αποτελούν λύση, καθώς απλώς κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης δεν συμβαδίζουν με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Ελλάδα βέβαια δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μόνη της εξαιτίας και της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται.

Η λύση θα βρεθει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε, γι’αυτό υπάρχει και η κοινή Ευρωπαϊκή μεταναστευτικη πολιτική.
Η ίδρυση του νεου Υπουργείου Μετανάστευσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα τώρα κρατάει το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μεγάλη ευκαιρία να θέσουμε το θέμα της μετανάστευσης στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Θα πρέπει να χαραχθεί μια νέα Ελληνική μεταναστευτική πολιτική μέσα στα πλαίσια της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Η δίκαιη κατανομή των βαρών διαχείρησης της μετανάστευσης, ιδιαίτερα της παράτυπης, είναι κριτικής σημασίας για την Ελλάδα.

Η ΕΕ θα πρέπει να κατευθύνει τις πολιτικές της, πέρα από την καταστολή της εισροής μεταναστών,  στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις τρίτες χώρες. Πρέπει να θέσουμε εκ νέου το θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Η έξοδος από το Schengen είναι μια  κάποια λύση, αλλά θα απομονώσει την χώρα, κάτι όχι τόσο θετικό σε μια περίοδο που έχουμε ανοιχτά μέτωπα με τους εταίρους μας.

Η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής να γίνεται η αίτηση ασύλου στην χώρα προέλευσης είναι στην σωστή κατεύθυνση.

 

* Ο Παναγιώτης Σφαέλος είναι Δικηγόρος, καθηγητής, διδάκτωρ Ευρωπαϊκού
Δικαίου του Πανεπιστημίου του Kent.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.