Quantcast
Κόκκαλης: Το ελληνικό βαμβάκι διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα - enikonomia.gr
share

Κόκκαλης: Το ελληνικό βαμβάκι διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα

δημοσιεύτηκε:

«Η ποιότητα πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε στάδιο στο βαμβάκι, από την παραγωγή και την πρώτη μεταποίηση στα εκκοκκιστήρια, μέχρι και τη μεταποιητική δραστηριότητα».

Αυτά ανέφερε σήμερα από την Καρδίτσα, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, κηρύσσοντας την έναρξη ημερίδας με θέμα «Ποιότητα Ελληνικού Βαμβακιού» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών – Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, το ελληνικό βαμβάκι διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων και τη δυνατότητα παραγωγής οικολογικού, μη γενετικά τροποποιημένου προϊόντος, για το οποίο οι αγορές προσφέρουν υψηλές τιμές. Σκοπός μας είναι, τόνισε, να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία για χάραξη νέας στρατηγικής για το προϊόν, με βελτίωση της ποιότητας-ανταγωνιστικότητας του προϊόντος και την καλύτερη προώθησή του στην διεθνή αγορά.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου παραγωγής και στην υπουργική απόφαση που υπογράφηκε πρόσφατα, για τις Ομάδες Παραγωγών. Και διευκρίνισε:

«Προωθούμε το μοντέλο γεωργίας ακριβείας. Η γεωργία ακριβείας βασίζεται στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των εισροών, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών και περιλαμβάνει τεχνολογίες που βασίζονται σε δεδομένα, όπως της τηλεπισκόπησης και του διαδικτύου, για τη διαχείριση των καλλιεργειών και τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων, εντομοκτόνων και υδάτων. Η γεωργία ακριβείας βοηθά τους αγρότες να διαχειρίζονται τις εκμεταλλεύσεις τους με βιώσιμο τρόπο, σε ένα πιο ποιοτικό προϊόν».

Καταλήγοντας ο υφυπουργός είπε ότι οι συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, απαιτούν συνεργασία και συλλογικότητα και μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών οι γεωργοί μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένης ποιότητας και έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να αποκτήσουν όνομα στην αγορά.

«Στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο προσανατολισμός της παραγωγής του γεωργικού τομέα προς τις ανάγκες της αγοράς, αποτελεί μονόδρομο για τους Έλληνες αγρότες», τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Βασίλειος Μάρκου, ανέφερε πως «στην Ελλάδα του 2017 έχουμε τους καλύτερους βαμβακοπαραγωγούς. Καλλιεργούμε με φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, έχουμε άριστα-μοντέρνα εφόδια, εξειδικευμένους-εκπαιδευμένους γεωπόνους και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα μηχανήματα».

Ο κ. Μάρκου είπε ότι «φτιάχνουμε καλό προϊόν, όχι δεύτερο, μπορούμε όμως να το κάνουμε πολύ καλό, για την ακρίβεια μπορούμε να το κάνουμε άριστο και να το πιστοποιήσουμε, ώστε να καρπωθούμε την υπεραξία αυτού του άριστου βάμβακος».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνητικών- αναπτυξιακών έργων, τα οποία έχουν ανατεθεί από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Αφορούν στην ταξινόμηση του 1% των παραγόμενων δεμάτων εκκοκκισμένου βάμβακος, σε επίπεδο χώρας, για τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας, αλλά και στη διερεύνηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βάμβακος από ποικιλίες που σποροπαράγονται στην Ελλάδα και ομαδοποίηση αυτών με βάση την ποιότητα.

Στην ημερίδα παρέστησαν εκπρόσωποι των κλάδων βαμβακοκαλλιέργειας από όλη την Ελλάδα (παραγωγοί, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρίες σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρίες λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων), ενώ εκπροσωπήθηκε και ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.