Quantcast
Διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ζητούν οι Ευρωπαίοι αγρότες - enikonomia.gr
share

Διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ζητούν οι Ευρωπαίοι αγρότες

δημοσιεύτηκε:

Έκκληση για την αύξηση της διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τη θέσπιση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής νομοθεσίας απηύθυναν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την προστασία των παραγωγών από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.

Στο πλαίσιο βελτίωσης της νομοθεσίας, η Κομισιόν ανέπτυξε την πρωτοβουλία ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω εκπόνησης σχετικής μελέτης που διερευνά τις επιπτώσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας δικαιότερης αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Σύμφωνα με την Copa-Cogeca, τα έσοδα των αγροτών αγγίζουν μόλις το 40% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Στην εισαγωγή της μελέτης, η Επιτροπή αναφέρει ότι η κατανομή του πενιχρού εισοδήματος των παραγωγών οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν διαθέτουν την διαπραγματευτική ισχύ να επιτύχουν ευνοϊκότερες συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες διανομής τροφίμων, με αποτέλεσμα οι μεσάζοντες να συσσωρεύουν κέρδη σε βάρος τους».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, εξέφρασε την ανάγκη η ευρωπαϊκή νομοθεσία «να βελτιώσει τη θέση των αγροτών και να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «είναι απαράδεκτο οι αγρότες να λαμβάνουν, για παράδειγμα, μόνο το 20% της τιμής μιας μπριζόλας, όταν οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τις εργασίες παραγωγής της», τόνισε ο κ. Pesonen.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, παραδέχτηκε ότι η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων δεν λειτουργεί πάντοτε προς όφελος των παραγωγών, καθώς «οι ίδιοι παραμένουν συχνά ο πιο αδύναμος κρίκος».

ΠΗΓΗ: Euractiv – AΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.