Quantcast
Αγροτικό πετρέλαιο: Τι εξετάζεται για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης - Όλα όσα είπαν Τσάπαλος και Μαρινάκης - enikonomia.gr
share

Αγροτικό πετρέλαιο: Τι εξετάζεται για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης – Όλα όσα είπαν Τσάπαλος και Μαρινάκης

δημοσιεύτηκε:

Νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία θα επιστρέψει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόσφατα πως  η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, δηλαδή θα δοθούν, ακόμα 82 εκατομμύρια ευρώ.

«Πράγματι εξετάζεται η επιστροφή του Ειδικού  Φόρου Κατανάλωσης  να γίνει σε χρόνο νωρίτερα. Έτσι θα μπορούν και οι αγρότες να στηριχθούν νωρίτερα γιατί έχουν και αυξημένες ανάγκες» όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Απεριόριστοι πόροι δεν υπάρχουν. Ελπίζω μέσα στην χρονιά να μην έρθουμε στη δύσκολη θέση να μην έχουμε χρήματα να δώσουμε στους αγρότες εάν αυτοί έρθουν και ζητήσουν λεφτά για μια φυσική καταστροφή γιατί λειτουργούμε με την λογική να τα δώσουμε παντού σε όλους. Γι αυτό πρέπει να είμαστε μετρημένοι όσο γίνεται, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα στο μέλλον», είπε.

Επίσης μίλησε για τον αγώνα που κάνουν οι αγρότες  αναφορικά με τα αιτήματα τους.  «Όλοι στην κυβέρνηση σέβονται τον αγώνα που δίνουν οι αγρότες για την επιβίωση τους, αλλά και για να μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον για τους εαυτούς τους και για τις οικογένειες τους. Για αυτό ήμασταν δίπλα τους από την πρώτη στιγμή. Θυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους στους αγρότες. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτή η κυβέρνηση  έχει επιστρέψει ήδη 2 φορές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από το αγροτικό πετρέλαιο και συνεχίζει και με εκπτώσεις στο ρεύμα και με τις καλύτερες ρυθμίσεις από οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πολίτη στα χρέη των αγροτών ως προς το ρεύμα και στο ενεργειακό κόστος  και στη γρήγορη επιστροφή επιδοτήσεων που πολύ σωστά δικαιούνται οι αγρότες.  Όμως από εκεί πέρα απεριόριστα χρήματα δεν υπάρχουν. Και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνο των αγροτών, αλλά είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Και πρέπει πάντοτε όταν κάνουμε μια δημοσιονομική διαχείριση, να λαμβάνουμε υπόψη και τις ανάγκες  και τις αντοχές όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Τι είπε ο Μαρινάκης

Νωρίτερα μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.  «Ό,τι λέει ο Πρωθυπουργός το κάνει πράξη. Από τη στιγμή που είπε στη Βουλή για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο-και το έχει ήδη κάνει 2 χρονιές- θα γίνει και για τρίτη χρονιά», σημείωσε και πρόσθεσε πως  «οι αγρότες, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να τους βοηθήσει, ζητούν να καταβληθεί νωρίτερα για λόγους ρευστότητας. Το υπουργείο Οικονομικών το εξετάζει για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες. Και μετά τη συζήτηση που θα γίνει με τον Πρωθυπουργό και τα δημοσιονομικά δεδομένα, να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μπορέσουν να έχουν μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση. Είναι δεδομένος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, για τρίτη χρονιά θα φτάσει τα 82 εκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως μας υποδείξουν και από το αρμόδιο υπουργείο».

Αναφερόμενος στους αγρότες της Θεσσαλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «νομοθετήθηκε πλέον ότι δεν θα γίνει καμία διακοπή ρεύματος και ένα πρόγραμμα για τις ρυθμίσεις των χρεών τους που φτάνει την επταετία. Είναι σημαντικά μέτρα που προφανώς όμως δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες».

Επίσης μίλησε για τον ΕΛΓΑ. «Ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει, αλλά βασίζονται σε συγκεκριμένες μελέτες και συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων. Περίπου 1 δισ. ευρώ έχει δοθεί από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ενισχύθηκε με 400 εκ. ευρώ και αποπληρώθηκαν χρέη που πήγαιναν πίσω μία δεκαετία», είπε,  επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντική η παρέμβαση για τη φορολογία των αγροτών, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές και το ρεύμα των αγροτών».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.