Quantcast
Ασφυκτικά τα βάρη για τους αγρότες από την τελική πρόταση της κυβέρνησης - enikonomia.gr
share

Ασφυκτικά τα βάρη για τους αγρότες από την τελική πρόταση της κυβέρνησης

δημοσιεύτηκε:

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

 

Ένα πακέτο επώδυνων μέτρων απέστειλε χθες το βράδυ η κυβέρνηση στους θεσμούς δημιουργώντας αναταράξεις και στον αγροτικό χώρο. Η πλήρης κατάργηση μέχρι το 2017 κάθε «ειδικής» φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών και η κατάργηση των επιδοτήσεων για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα μέτρα του καταλόγου με τις ελληνικές προτάσεις.

Αναλυτικότερα, το πακέτο περιλαμβάνει:

– Φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει πίσω τις πρόσφατες ρυθμίσεις Βαλαβάνη με τις οποίες θεσπίστηκε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις κοινοτικές ενισχύσεις.

– Κατάργηση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και απαλλαγών για τους αγρότες και εξομοίωσή τους με τους ελεύθερους επαγγελματίες σταδιακά μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, πιθανότατα σε δύο δόσεις ώστε να φτάσει το 26% σε βάθος διετίας.

– Κατάργηση μέχρι την ίδια χρονιά της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απώλειες για τους αγρότες θα μετριασθούν από την υποχώρηση των τιμών πετρελαίου.

– Αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%. Από το 2017 προτείνεται η προκαταβολή φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις να ανέλθει στο 100%.

– Προβλέπεται αυστηρότερος προσδιορισμός του ορισμού του «επαγγελματία αγρότη» ώστε λιγότεροι να κάνουν χρήση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα.

– Τριπλασιασμός ασφαλιστικών εισφορών λόγω της εναρμόνισης του καθεστώτος που διέπει τον ΟΓΑ με εκείνο του ΙΚΑ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονταν στην πρόταση των θεσμών, η οποία καταψηφίστηκε με το δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου, και τα οποία είχαν χαρακτηριστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου ως «ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.