Quantcast
Αυγενάκης: Καθοριστικός για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ο πρωτογενής τομέας - enikonomia.gr
share

Αυγενάκης: Καθοριστικός για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ο πρωτογενής τομέας

δημοσιεύτηκε:

Ο μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα και η προσαρμογή του στις ανάγκες της νέας εποχής, αποτελούν βασικό στόχο για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μιλώντας για την κλιματική κρίση και την αντιμετώπισή της, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε πως «για να μπορέσουμε να αισθανθούμε θωρακισμένοι απέναντι σε έναν εχθρό που εμείς δημιουργήσαμε, ο πόλεμος μαζί του θα είναι χρονικά μακρύς και επίπονος. Στην προσπάθειά μας αυτή βασικοί σύμμαχοι είναι η έρευνα και η καινοτομία με τις νέες τεχνολογίες».

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το 30% της συνολικής παγκόσμιας ενέργειας καταναλώνεται από τη βιομηχανία τροφίμων, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για περιβαλλοντική ενσυναίσθηση όπως τόνισε, και χαρακτήρισε σημαντική τη ρύθμιση για τη διπλή χρήση γης, με την εγκατάσταση αγροβολταϊκών συστημάτων σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αυγενάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης, καθώς η χώρα μας υστερεί έναντι των λοιπών χωρών της ΕΕ, με εξειδικευμένη εκπαίδευση στον τομέα μόνο σε ποσοστό 7%. Προς την κατεύθυνση αυτή εξήρε τον ρόλο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη συνεργασία της για επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των Γεωργικών Σχολών στη χώρα μας.

Σε αναφορά του στον ρόλο που έχει ο αγροδιατροφικός τομέας στη σύγχρονη εποχή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι στην ΕΕ το 7,3% των πολιτών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα αξιοπρεπές γεύμα με κρέας και ψάρι για δύο συνεχόμενες ημέρες. «Κακά τα ψέματα, χωρίς ισχυρό διατροφικό τομέα, τέτοιο που να μπορεί να διασφαλίσει την επισιτιστική επάρκεια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής ομαλότητας, χάρη στην οποία η χώρα μας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έχει κάνει άλματα στις διεθνείς αγορές και έχει καταφέρει να ανακτήσει, παγκοσμίως, την αξιοπιστία της» είπε.

«Ως ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε την προσπάθεια για ένα βιώσιμο και αναβαθμισμένο αγροτικό τομέα», δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο σεβασμό στο περιβάλλον» τόνισε ο κ. Αυγενάκης και συμπλήρωσε:

«Δημιουργούμε τις συνθήκες για την ένταξη νέων στον πρωτογενή τομέα, επιδιώκοντας να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή από επιλογή και όχι από ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε την προοπτική ταύτισης των ελληνικών προϊόντων με την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία. Είναι στόχος εφικτός και είμαι βέβαιος ότι θα τον υλοποιήσουμε».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.