Quantcast
Ελαιόλαδο: Πώς η αύξηση της παραγωγής επηρεάζει την τιμή του - Πόσο πωλείται στα ράφια - enikonomia.gr
share

Ελαιόλαδο: Πώς η αύξηση της παραγωγής επηρεάζει την τιμή του – Πόσο πωλείται στα ράφια

δημοσιεύτηκε:

Συνέχεια στις καλές προοπτικές για την παραγωγή του ελαιόλαδου προβλέπουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβάλλει στο να διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα, και την επόμενη χρονιά. Τα καλά νέα για το ύψος της παραγωγής αφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία.

«Τα καιρικά φαινόμενα μέχρι σήμερα έχουν ευνοήσει πάρα πολύ την καλλιέργεια της ελιάς και παρόλο ότι οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες, σε πολλά μέρη της Ελλάδας και ειδικά του νομού Λακωνίας, βλέπουμε έντονη ανθοφορία», δήλωσε ο διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιόλαδου Μολάων – Πακίων Λακωνίας, Παναγιώτης Ντανάκας.

Η αύξηση της παραγωγής στις 240.000 τόνους πίεσε προς τα κάτω τις τιμές παραγωγού, οι οποίες διαμορφώνονται στα 4-4,5 ευρώ το κιλό, όταν την προηγούμενη χρονιά κινούνταν στα επίπεδα των 8 ευρώ, με τη μείωση να αποτυπώνεται πλέον και στα ράφια, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Τα στοιχεία που έχουμε έως τον Μάρτιο από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μια μείωση της τιμής κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Από την αρχή του έτους είναι μια μείωση της τάξης του 17%. Μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω μείωση», σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, Λευτέρης Κιοσές.

Στο λιανεμπόριο, η τιμή του ελαιόλαδου έχει πέσει από τα 12,5 στα 10,7 ευρώ το λίτρο, ενώ σε προσφορά πωλείται στα 6,9 ευρώ. Αντίστοιχα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα 15 ευρώ το λίτρο έχει υποχωρήσει στα 13 και με έκπτωση διατίθεται ακόμα και στα 8,9 ευρώ.

«Η τιμή έχει πλέον ισορροπήσει και σε επίπεδο παραγωγού με μια αρκετά σημαντική βέβαια μείωση, αλλά και σε επίπεδο κατανάλωσης. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τυποποίησης προβαίνουν σε σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές ως διόρθωση της αύξησης που είχε συμβεί πέρσι», τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Γιώργος Οικονόμου.

Υψηλά είναι και τα αποθέματα ελαιόλαδου, τα οποία αντιστοιχούν στο 50% της παραγωγής, καθώς η ιταλική αγορά, που αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή του ελληνικού προϊόντος κάλυψε τις ανάγκες της με εισαγωγές από την Ισπανία.

Οι Έλληνες παραγωγοί από την πλευρά τους δεν ρίχνουν όλες τις ποσότητες στην αγορά ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές στο μέλλον.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.