Quantcast
ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Νέα μοριακή μέθοδος ταυτοποίησης του γάλακτος και του κρέατος - enikonomia.gr
share

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Νέα μοριακή μέθοδος ταυτοποίησης του γάλακτος και του κρέατος

δημοσιεύτηκε:

Την διαβεβαίωση ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα προς πώληση και κατανάλωση είναι σίγουρα παρασκευασμένο από τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία, δίνει το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του «ΕΛΓΟ-Δήμητρα», με την εφαρμογή της νέας μοριακής μεθόδου που ανέπτυξε και που ταυτοποιεί τη ζωική προέλευση σε ένα γαλακτοκομικό προϊόν.

Η μοριακή μέθοδος κάνει την εξακρίβωση, ανεξάρτητα από τη φυλή του ζώου, την ηλικία του και το στάδιο γαλακτοπαραγωγής, με απόλυτη ακρίβεια 100% και με μεγάλη ευαισθησία (όσον αφορά τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιεί), αφού φτάνει να ανιχνεύσει προσθήκη άλλου γάλακτος, σε ποσοστό, μέχρι και 0,1%.

Η εφαρμογή μεθόδων PCR ως τεχνικών διάκρισης γάλακτος διαφορετικής ζωικής προέλευσης σε γάλα, γιαούρτια, βούτυρο και τυριά-CowMilk, παρουσιάστηκε σήμερα από στελέχη του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Η νέα μέθοδος ανιχνεύει και τα τρία γάλατα «κατσικίσιο, πρόβειο, ή αγελαδινό. Σε ελέγχους που έκανε το Ινστιτούτο σε 40 είδη γιαουρτιών εντοπίστηκαν προσμίξεις, σε πάνω από το 80%, αλλά το κίνητρο δεν φαίνεται να είναι η κερδοσκοπία, η εξαπάτηση.

«Είδαμε στα αγελαδινά γιαούρτια να έχουμε προσθήκη πρόβειου ή αίγειου γάλακτος που είναι πιο ακριβό, άρα καταλάβαμε ότι η “νοθεία” δεν έγινε από πρόθεση, αλλά λόγω των πρακτικών που ακολουθήθηκαν στην παρασκευή του προϊόντος και κυρίως εξαιτίας των κτηνοτρόφων, που μπορεί στα 1000 πρόβατα που έχουν, να διαθέτουν και δύο κατσίκες. Το γάλα καταλήγει στην ίδια παγολεκάνη όμως», δήλωσε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Ευριδίκη Μπουκουβάλα. Οι προσμείξεις που εντοπίστηκαν σε 50 ελληνικά τυριά που ελέγχθηκαν, κυρίως γραβιέρες, ανήλθαν στο 70% και- όπως επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά- στο μεγαλύτερο μέρος των αίγειων ανιχνεύθηκαν προσμείξεις πρόβειου γάλακτος».

Η ίδια μέθοδος και για τα κρέατα

Μεταξύ άλλων, η κ. Μπουκουβάλα αποκάλυψε ότι εντός του 2024, η προαναφερόμενη μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη για τον έλεγχο της «νοθείας» στα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα βρει πεδίο δράσης και για την αναγνώριση των προσμείξεων και σε κρεατοσκευάσματα. «Πέραν λοιπόν από πρόβειο, κατσίκι και μοσχάρι θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε το χοιρινό, τα πουλερικά, τα ιπποειδή και την σόγια», είπε.

Η νοθεία υπονομεύει την εξαγωγή εμβληματικών ελληνικών προϊόντων

«Η νοθεία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και αφορά σε δύο διαφορετικούς τύπους, επισήμανε σε δηλώσεις της η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών και επικεφαλής των εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας, Μοριακής Μικροβιολογίας, Λουκία Αικατερινιάδου.  Όπως εξήγησε, ο ένας τύπος νοθείας οφείλεται στην ανάμειξη επικίνδυνων ουσιών, «κάτι που είναι απολύτως απαγορευμένο γιατί είναι επικίνδυνο και για τη δημόσια υγεία» και ο άλλος είναι αυτός που γίνεται για οικονομικό όφελος, κάποιος θα νοθεύσει το προϊόν με αντίστοιχο προϊόν, αλλά χαμηλότερης οικονομικής αξίας.

«Τέτοιο κλασικό παράδειγμα είναι οι προσμείξεις του γάλακτος, όπου για παράδειγμα ένα γάλα ακριβό, όπως πρόβειο, μπορεί να αναμειχθεί με αίγειο που είναι χαμηλότερης οικονομικής αξίας», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι αυτές οι πρακτικές υπονομεύουν μια μεγάλη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων, «γιατί το γάλα υπάρχει ως βασικό προϊόν στα γιαούρτια, στα τυριά και στο βούτυρο, που είναι προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας και κυρίως εξαγώγιμα. Υπονομεύονται λοιπόν εμβληματικά τυροκομικά προϊόντα, ναυαρχίδες για τις εξαγωγές μας, όπως είναι η φέτα», σημείωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.