Quantcast
Ενισχύσεις έως 15.000 ευρώ για κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις: Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Ενισχύσεις έως 15.000 ευρώ για κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις: Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Yπεγράφη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η απόφαση για τη καταβολή ενίσχυσης ύψους 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση της αύξησης στις τιμές των αγροεφοδίων λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αναλυτικά, το πλαίσιο εφαρμογής, διαχείρισης και παρακολούθησης του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜμΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» μέσα από τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020, προβλέπει τα εξής:

Οι δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι της ενίσχυσης ορίζονται οι κτηνοτρόφοι των ακολούθων κλάδων:

• αιγοπροβατοτροφίας

• βοοτροφίας

• πτηνοτροφίας

• χοιροτροφίας.

Δράσεις

Η ενίσχυση αφορά δύο δράσεις:

• Δράση 1: εκτατική κτηνοτροφία στους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας

• Δράση 2: εντατική κτηνοτροφία σε τομείς όπως η αιγοπροβατοτροφία, η βοοτροφία, η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία.

Προϋπόθεση

Δικαιούχοι των παραπάνω δράσεων ενίσχυσης είναι οι κτηνοτρόφοι με κύκλο εργασιών μεγαλύτερο ή ίσο των 2.000€ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τον τομέα, την κλάση των επιλέξιμων ζώων και την έδρα της εκμετάλλευσης.

Ειδικότερα στο τομέα της εκτατικής γεωργίας (Δράση 1) και για κάθε κλάση αριθμού ζώων η ενίσχυση προσδιορίζεται ως εξής:

• στη αιγοπροβατοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 100 ευρώ  έως και 5.480 ευρώ

• στην βοοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 120 ευρώ έως και 7.000 ευρώ

Για τον τομέα της εντατικής κτηνοτροφίας (Δράση 2) το ύψος της ενίσχυσης στις κατηγορίες:

• της πτηνοτροφίας κυμαίνονται για:

– την ωοπαραγωγό από 700 ευρώ  έως 15.000 ευρώ

– την κρεατοπαραγωγό από 2.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ

• της χοιροτροφίας από 1000 ευρώ  έως 15.000 ευρώ.

Ενώ για την αιγοπροβατοτροφία τα ποσά ενίσχυσης ανά κλάση διαμορφώνονται όπως στη Δράση 1.

Οι πίνακες

Οι αναλυτικοί  πίνακες με τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση και θέση της έδρας της εκμετάλλευσης μπορούν να βρεθούν στο σχετικό ΦΕΚ 5873/Β’/18-11-2022. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ΦΕΚ αναφέρει τα εξής:

Δράση 1: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους του τομέα εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας και βοοτροφίας με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ  έως και 5.480 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκμετάλλευσης, βάσει του αριθμού των ενήλικων ζώων που κατέχει, όπως αυτός προσδιορίζεται μετά τους σχετικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Για τους κτηνοτρόφους των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ορίζεται επαυξημένο κατ’ αποκοπή ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Ακολουθεί πίνακας με τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση και περιοχή της χώρας

Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 ευρώ έως και 7.000 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση που ανήκει ο κάθε δικαιούχος και την έδρα της εκμετάλλευσης, βάσει του αριθμού των βοοειδών που κατέχει, όπως αυτός προσδιορίζεται μετά τους σχετικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Για τους κτηνοτρόφους των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ορίζεται επίσης επαυξημένο κατ’ αποκοπή ποσό ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Ακολουθεί πίνακας με τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση και περιοχή της χώρας:

Δράση 2: Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους κτηνοτρόφους του τομέα πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας και της βοοτροφίας, τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση ισχύουν όπως στη Δράση 1.

Για τον τομέα της ωοπαραγωγού πτηνοτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 700 ευρώ  έως 15.000 ευρώ.  Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των οποίων η έδρα εκμετάλλευσης βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Ακολουθεί πίνακας με τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση και θέση της έδρας της εκμετάλλευσης:

ΩΟΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Για τον τομέα της χοιροτροφίας, το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 1.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές  (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Ακολουθεί πίνακας με τα ενδεικτικά ποσά ανά κλάση και θέση της έδρας εκμετάλλευσης:

ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ

Επίσης επισημαίνεται πως:

  • Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται εφάπαξ για να αποζημιώσει τους δικαιούχους με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του αυξημένου κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία.
  • Το ποσό θα καταβληθεί ως τις 15 Οκτωβρίου 2023, βάσει των αιτήσεων στήριξης που θα εγκριθούν έως την 31η Μαρτίου 2023.
  • Για να αποφευχθεί η διπλή χρηματοδότηση και η υπεραντιστάθμιση από άλλα ενωσιακά ή εθνικά καθεστώτα με την μορφή άμεσης επιχορήγησης στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, στο πλαίσιο της στήριξης για τις δυσμενείς επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η συνολική στήριξη από τις Δράσεις 1 και 2 που θα λάβει ο δικαιούχος του παρόντος Μέτρου δεν θα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ
  • Το σύνολο των ποσών στήριξης που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 15.000 ευρώ

Οι δηλώσεις

O  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε σχετικά πως «για δεύτερη φορά μέσα στο έτος η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στους κτηνοτρόφους μας. Σε πρώτη φάση είχαν διατεθεί 50 εκατ. και τώρα επιπλέον 89 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθεί, στο βαθμό του δυνατού, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.

Η συνεπής και συνεχής στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των παραγωγών μας, αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί έτσι στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και ενδυναμώνουμε την ελληνική οικονομία».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Γιώργος  Στύλιος τόνισε πως: «ένα ακόμα βήμα για την στήριξη των παραγωγών μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία γίνεται πράξη.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για στήριξη των παραγωγών μας υλοποιείται. 89 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους κτηνοτρόφους μας για την κάλυψη των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών. Με πράξεις είμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.