Quantcast
Επιστολή - τελεσίγραφο στο Μαξίμου ετοιμάζουν οι αγρότες - «Παράθυρο» Μητσοτάκη για νέα μέτρα στήριξης - enikonomia.gr
share

Επιστολή – τελεσίγραφο στο Μαξίμου ετοιμάζουν οι αγρότες – «Παράθυρο» Μητσοτάκη για νέα μέτρα στήριξης

δημοσιεύτηκε:

Να «φρενάρει» το συντομότερο τις αγροτικές κινητοποιήσεις παλεύει η κυβέρνηση με ασκήσεις διαλλακτικότητας, όπως είναι εμφανές πια στη ρητορική των συναρμόδιων στελεχών και με παραδοχές τόσο για το αυξημένο κόστος παραγωγής και άλλες δυσκολίες ειδικά στον διαλυμένο θεσσαλικό κάμπο όσο και για καθυστερήσεις – ενδεικτική η τροπολογία για το ρεύμα που ήρθε δυόμισι μήνες μετά τη σχετικά εξαγγελία.

Σε αυτά προστίθεται νέος κύκλος παρεμβάσεων, όπως η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για πρόσθετη αρωγή έως 10.000 ευρώ και τα έστω… μικρά παράθυρα για περαιτέρω ανακοινώσεις με αιχμή το αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Οι κυβερνητικές κινήσεις φτάνουν ως ανεπαρκείς στα μπλόκα, που διευρύνονται. Ειδικά ενόψει της έκθεσης «Agrotica» στο Βελλίδειο, οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, ετοιμάζοντας επιστολή – τελεσίγραφο προς το πρωθυπουργικό γραφείο. Οι Θεσσαλοί αγρότες χθες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στην Καρδίτσα, στέλνοντας προειδοποίηση για κλείσιμο της Εθνικής Οδού ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Πρόσθετη αρωγή – Τι εξετάζεται για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο

«Ζήτησα άμεσα την αύξηση της πρώτης αρωγής, από 2.000 ευρώ να πάμε σε 5.000 έως 10.000 ευρώ» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί και για το 2024 η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο εφόσον διαπιστωθεί δημοσιονομικό περιθώριο.

Ο δεύτερος κύκλος αρωγής θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα οπότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβληθούν τα αιτήματα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα» είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αν και υπεραμύνθηκε των κινήσεων στήριξης των αγροτών επί διακυβέρνησης της ΝΔ.

«Συνολικά την 4ετία δώσαμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ… Έχουμε μειώσει τη φορολογία, έχουμε δώσει κίνητρο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος» είπε ενδεικτικά.

Στην Αμφιλοχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει σήμερα εκτός των πυλών και μεταβαίνει στην Αμφιλοχία (εγκαίνια του νέου οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία και Συστήματος Αντλησιοταμίευσης στην Αλευράδα) και μένει να φανεί εάν θα επιδιώξει  συζήτηση με πολίτες στην Βόνιτσα ενόσω κινητοποιούνται οι αγρότες της περιοχής.

Μετά την επιστροφή του από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα δώσει την Παρασκευή νέες απαντήσεις για την Θεσσαλία στη Βουλή.

«Δεν μου αρέσει να λέω ότι είμαστε το κόμμα των αγροτών, αλλά έχουμε μια βαθιά σχέση με τον πρωτογενή τομέα και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε καλά τα προβλήματα» πρόσθεσε, ξορκίζοντας τη συνέχιση της «μετωπικής» κυβέρνησης – αγροτών επαναλαμβάνοντας ότι οι «πόρτες είναι ανοιχτές». Ταυτόχρονα κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει το εθνικό οδικό δίκτυο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.