Quantcast
Έρχεται το "ψηφιακό διαβατήριο" για αγροτικά προϊόντα - Τι είναι και ποια αφορά - enikonomia.gr
share

Έρχεται το “ψηφιακό διαβατήριο” για αγροτικά προϊόντα – Τι είναι και ποια αφορά

δημοσιεύτηκε:

«Ψηφιακό διαβατήριο» αποκτούν ορισμένα αγροτικά προϊόντα, όπως γνωστοποίησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Πρόκειται για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα, τα αλιεύματα και το μέλι τα οποία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για την ελληνική οικονομία αλλά και έχουν μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον και σε αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης σημειώνεται ότι μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων easyagroexpo.gov.gr καθίσταται εφεξής πολύ πιο εύκολο και γρήγορο το εξαγωγικό εμπόριο με 30 χώρες, ως προς τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Όπως είπε η κα Αραμπατζή, οι παραγωγοί δεν χρειάζονται πλέον έγχαρτα δικαιολογητικά, ενώ με την ηλεκτρονική διεκπεραίωση υπάρχει ισονομία και διαφάνεια, καθώς το σύστημα σύστημα δεν επιτρέπει παρανόηση και διαφορετική μεταχείριση. Με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, που απαιτούνται για την έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών για τις εξαγωγές, σε τρίτες χώρες, των προϊόντων ζωικής παραγωγής, πέραν της μείωσης της γραφειοκρατίας, προκύπτουν και άλλα σημαντικά οφέλη.
Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας easyagroexpo.gov.gr θα παρέχονται ηλεκτρονικά συνολικά 120 διακριτές αιτήσεις κι ισάριθμα υγειονομικά πιστοποιητικά, για τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες έχουν συναφθεί σχετικές διακρατικές συμφωνίες. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για περισσότερες από 23 από τις 30 χώρες στις οποίες εξάγει η χώρα μας προϊόντα ζωικής παραγωγής, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ινδία.

Με πληροφορίες από την ert.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.