Quantcast
Η νέα ΚΑΠ πρέπει να εστιάσει στην ποιότητα τροφίμων λένε οι βιοκαλλιεργητές - enikonomia.gr
share

Η νέα ΚΑΠ πρέπει να εστιάσει στην ποιότητα τροφίμων λένε οι βιοκαλλιεργητές

δημοσιεύτηκε:

Οι βιοκαλλιεργητές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών της ΕΕ για μια Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) που να εστιάζει στην ποιότητα των τροφίμων.

Μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ θεωρούν τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές «σημαντική» για το μέλλον τους (94%), μια αύξηση κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα το Νοέμβριο του 2013.

Στο ερώτημα ποιες θεωρούν ότι θα πρέπει να είναι οι δύο κύριες ευθύνες των αγροτών στην κοινωνία μας, το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο «εφοδιασμός του πληθυσμού με μια ποικιλία προϊόντων ποιότητας» θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Ανταγωνιστικότητα vs. ποιότητα

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Ομοσπονδία των Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας (IFOAM EU) είπε στη EurActiv ότι η Κομισιόν θα πρέπει να επανεξεταστεί τη λογική της νέας ΚΑΠ.

«Η δυσανάλογη έμφαση της ΚΑΠ σχετικά με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτών και την προώθηση επιχειρηματικών μοντέλων προσανατολισμένων στις εξαγωγές πρέπει να αλλάξει για να σταματήσει η υπονόμευση των ζωής του αγρότη, του περιβάλλοντος και των απαιτήσεων των πολιτών για υψηλής ποιότητας, υγιεινά, ασφαλή και προσιτά τρόφιμα», δήλωσε.

Για τους βιοκαλλιεργητές, οι προσδοκίες των πολιτών για την ΚΑΠ θα πρέπει να επιτευχθούν καλύτερα «με περισσότερες επενδύσεις σε αγρο-οικολογικά συστημάτων παραγωγής ικανά να παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας, πράσινη ανάπτυξη και απασχόληση, την ευημερία των ζώων και ένα υγιές περιβάλλον».

Η συμβατική γεωργία

Οι συμβατικοί αγρότες, ωστόσο, δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη.

Έχοντας υποστεί σοβαρό πλήγμα από την μειωμένη κινεζική ζήτηση σε συνδυασμό με το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ, οι συμβατικοί αγρότες υποστηρίζουν την πολιτική ενίσχυσης των εξαγωγών της νέας ΚΑΠ.

Σύμφωνα με έκθεση της DBV για την περίοδο 2014-2015 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (8 Δεκεμβρίου), το εισόδημα της μέσης φάρμας ήταν μειωμένο κατά 35% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στα € 43.300.

«Όπως και άλλα κράτη μέλη, αναζητούμε άλλες αγορές εκτός της ΕΕ, με μια ορισμένη επιτυχία. Είναι μια συνεχής διαδικασία», τόνισε στην EurActiv o Peter Pascher, προϊστάμενος μονάδας της DBV.

Η ευημερία των ζώων

Δεύτερη προτεραιότητα για τους πολίτες της ΕΕ, σύμφωνα με την έρευνα, θα πρέπει να είναι να «εξασφαλιστεί η καλή διαβίωση των εκτρεφόμενων ζώων (35%)».

Η έρευνα τονίζει ότι σε κάθε χώρα της ΕΕ με την εξαίρεση δύο (Ιταλία 78% και στη Ρουμανία 74%), πάνω από τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες πιστεύουν ότι είναι «δικαιολογημένο» οι αγρότες να πρέπει να έχουν μειώσεις στις επιδοτήσεις τους εάν δεν σέβονται τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.

Το υψηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Σουηδία 58%, στην Ολλανδία (56%) και το Λουξεμβούργο (56%), ενώ το χαμηλότερο στη Λετονία (12%) και τη Βουλγαρία (9%).

Η προστασία του περιβάλλοντος και η ευθύνη των γεωργών της ΕΕ μειώθηκε κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, καταλαμβάνοντας την Τρίτη θέση στις προτεραιότητες με ποσοστό 30%.

Πηγή: EurActiv

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.