Quantcast
Η συμμαχία McCain με 25 μικροκαλλιεργητές στην Πέλλα ανέδειξε την πατάτα ως «Καρπό φροντίδας» - enikonomia.gr
share

Η συμμαχία McCain με 25 μικροκαλλιεργητές στην Πέλλα ανέδειξε την πατάτα ως «Καρπό φροντίδας»

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Εικοσιπέντε Έλληνες μικροκαλλιεργητές από την Πέλλα, αναδεικνύουν τα τεράστια οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τους «θησαυρούς της μάνας γης», όταν στις προσπάθειές τους στέκονται αρωγοί ιδιωτικές εταιρείες με αυξημένο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη συνεργασία των Μακεδόνων παραγωγών με την εταιρεία McCain, που κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά κατεψυγμένης πατάτας.

Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και σήμερα, οι παραγωγοί επιδιώκουν να κάνουν γνωστό το προϊόν τους στην λιανική.   Τις τελευταίες ημέρες, όπου η κίνηση στα σούπερ μάρκετ είναι αυξημένη, οι «επώνυμες» ελληνικές πατάτες διεκδικούν μία θέση στο γιορτινό τραπέζι.  Γίνονται προωθητικές ενέργειες και η ζήτηση για τις πατάτες της Πέλλας δείχνει ότι ακολουθεί ανοδική πορεία.

Το ταξίδι για τους Μακεδόνες παραγωγούς ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, όταν η Mc Cain Hellas αναζητούσε το ιδανικό μέρος στη χώρα μας.  Εντόπισε το πιο εύφορο χώμα για να καλλιεργηθεί ένας εξαιρετικός σπόρος πατάτας, κοντά στον Αλμωπό ποταμό. Τη δουλειά, ανέλαβαν 25 μικροκαλλιεργητές που έδειξαν μεράκι για τη σοδειά τους.  Για πρώτη φορά εντός Ελλάδας η McCain, αποφάσισε να συνεργαστεί πιλοτικά με τους παραγωγούς στην Πέλλα, λανσάροντας τελικά την πατάτα με την ονομασία «Καρπός φροντίδας».  Πρόκειται για «πατάτες κοινωνικής καλλιέργειας» – όπως αποκαλούνται – από το ακριτικό χωριό Νότια της Πέλλας. Αποτελούν μάλιστα, το πρώτο ελληνικό κοινωνικό προϊόν στην κατηγορία των φρέσκων λαχανικών.

Η McCain Foods Limited με έδρα τον Καναδά, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο σε τηγανητές πατάτες, με πωλήσεις σε περισσότερες από 160 χώρες. Βάσει πωλήσεων το 2014, αποτελεί την 19η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον Καναδά.  Στη χώρα μας η πολυεθνική  εισήλθε πριν από 24 χρόνια. Από την είσοδό της μέχρι σήμερα, το τιμόνι της Mc Cain Hellas κρατάει ο Γεώργιος Γκόνος, που κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου με αρμοδιότητες για την ελληνική αγορά, την κυπριακή, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και το Ισραήλ. Τα πρώτα χρόνια ο κ. Γκόνος κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να πείσει τους Έλληνες να εξοικειωθούν με την τυποποιημένη πατάτα.  Στην πορεία οι κόποι του όχι μόνο δικαιώθηκαν, αλλά ο ίδιος κατάφερε να γίνει ο μεσάζων για τη συμφωνία που έκλεισε η εταιρεία με τους Έλληνες παραγωγούς, από όπου αναδεικνύεται η υπεροχή της ελληνικής πατάτας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.