Quantcast
Κανονισμό για την παραγωγή λιπασμάτων από απόβλητα προτείνει η Κομισιόν - enikonomia.gr
share

Κανονισμό για την παραγωγή λιπασμάτων από απόβλητα προτείνει η Κομισιόν

δημοσιεύτηκε:

Τη θέσπιση κανόνων για την παραγωγή λιπασμάτων από απόβλητα σχεδίασε η Κομισιόν. Η επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών που τώρα διατίθενται ως απόβλητα είναι μια από τις βασικές αρχές του «πακέτου» κυκλικής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν Κανονισμό που θα διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση των οργανικών λιπασμάτων, που προέρχονται από απόβλητα στην ενιαία αγορά της ΕΕ, φέρνοντάς τα σε αντίστοιχα επίπεδα ανταγωνισμού με τα παραδοσιακά χημικά λιπάσματα. Αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στην αγορά για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη μείωση των αποβλήτων, της κατανάλωσης ενέργειας και των περιβαλλοντικών ζημιών. Το σχέδιο του Κανονισμού θα αποσταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο για έγκριση.

Εφόσον εγκριθεί, ο Κανονισμός θα είναι άμεσα εφαρμόσιμος, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία, αφού ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις και τις δημόσιες αρχές να προσαρμοστούν.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Jyrki Katainen, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε σχετικά: «Πολύ λίγες από τις άφθονες πηγές βιολογικών αποβλήτων μετατρέπονται σε πολύτιμα προϊόντα λίπανσης. Οι αγρότες μας χρησιμοποιούν λιπάσματα που παράγονται από εισαγόμενες πρώτες ύλες και από ενεργοβόρες διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία μας θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα βιο-απόβλητα μετατρέποντας τα σε προϊόντα λίπανσης. Ο παρών Κανονισμός θα μας βοηθήσει να μετατρέψουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις».

Το σχέδιο Κανονισμού θεσπίζει κοινούς κανόνες για τη μετατροπή των βιολογικών αποβλήτων σε πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή προϊόντων λίπανσης. Ορίζει τις απαιτήσεις ασφάλειας, ποιότητας και τυποποίησης που πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα προϊόντα λίπανσης για να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι παραγωγοί λιπασμάτων θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις απαιτήσεις αυτές, καθώς και τα όρια οργανικών ρυπαντών, μικροβιακών και φυσικών προσμίξεων πριν λάβουν το σήμα CE, που θα τους επιτρέψει να εμπορεύονται ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για όλους τους τύπους λιπασμάτων, ώστε να διασφαλίζονται τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας του εδάφους. Ο Κανονισμός θεσπίζει αυστηρά όρια για το κάδμιο στα φωσφορικά λιπάσματα. Τα όρια θα περιοριστούν από τα 60 mg / kg στα 40 mg / kg μετά από 3 χρόνια, και στα 20 mg / kg μετά από 12 χρόνια, με στόχο τη μείωση των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.