Quantcast
Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα - enikonomia.gr
share

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα

δημοσιεύτηκε:

Οι αγρότες συνεχίζουν τους αποκλεισμούς και εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους λίγο πριν τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα σήμερα στις 12 μ.μ. οι αγρότες της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα Φάρσαλα, ενώ σε όλα τα μπλόκα θα πραγματοποιηθούν αποκλεισμοί δρόμων. Yπενθυμίζεται πως στα Νέα Μουδανιά απέκλεισαν την Εθνική και στα δύο ρεύματα για 8 ώρες, με την κυκλοφορία να πραγματοποιείται από παρακαμπτήριες οδούς. Το μπλόκο ενίσχυσαν με δεκάδες φορτηγά οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, όλοι στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών. Από νωρίς, μάλιστα, οι γυναίκες της περιοχής, αρχίσαν να μοιράζουν την πράσινη ελιά στους οδηγούς για να τους δώσουν το ντόπιο προϊόν ζητώντας την υπομονή τους για το οχτάωρο μπλόκο. Νωρίτερα, οι μελισσοκόμοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη, τοποθετώντας άδειες κυψέλες, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μελισσοκόμοι με τα φορτηγά ενίσχυσαν και το μπλόκο της Ερμίτσας, ενώ στον κόμβο Νικελίου οι αγρότες της Ημαθίας έκλεισαν για λίγη ώρα την Εγνατία.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Κελέτσης: Δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων στην Αλεξανδρούπολη

Ο  υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης έδωσε διευκρινίσεις για το συμβάν που έγινε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με αγρότες, διαψεύδοντας ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη με εκπροσώπους των μπλόκων στην πόλη.

Ο κ. Κελέτσης, μιλώντας  στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ” ανέφερε ότι ο κ. Αυγενάκης είχε προσκληθεί στην Κομοτηνή από τον Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη, όπου πραγματοποιήθηκενε μια μεγάλη συνάντηση με εκπροσώπους όλων των αγροτικών φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η οποία διήρκησε πάνω από τρεις ώρες, ξεκίνησε δηλ. στις 15:30 και ολοκληρώθηκε μετά τις 18:30.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι στην Αλεξανδρούπολη είχε προγραμματιστεί να συναντήσει ο κ. Αυγενάκης τέσσερις εκπροσώπους ελαιοπαραγωγών προκειμένου να συζητήσουν για εκκρεμότητα αποζημίωσης που είχαν. Οι αγρότες της Αλεξανδρούπολης που έμαθαν ότι ο υπουργός θα μεταβεί στο ξενοδοχείο, πήγαν αυτοβούλως εκεί με τα τρακτέρ τους.

Ωστόσο, επειδή θα έχανε την πτήση για Αθήνα λόγω της πολύωρης σύσκεψης στην Κομοτηνή, αποφασίστηκε να δει τους εκπροσώπους ελαιοπαραγωγών σε μια μικρή αίθουσα του αεροδρομίου, όπως και έγινε.

Αργά το βράδυ της Κυριακής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το αν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία αναφέροντα τα εξής:

Η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών του Έβρου πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης καθώς η προηγούμενη ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή με εκπροσώπους φορέων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, διήρκησε, πολύ παραπάνω από το προγραμματισμένο, περισσότερες από 3,5 ώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του Υπουργού.

Στη συνάντηση που έγινε με πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων ο Νικόλαος Γρηγοριάδης Διευθυντής της Ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Αλεξανδρούπολης, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης Γιώργος Πιστόλας αλλά και εκπρόσωποι του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, παρουσία του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλου Τοψίδη, συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν και κυρίως ζητήματα που άπτονται της κρατικής αρωγής.

Κατατέθηκαν υπομνήματα και υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, κάνοντας πράξη ό,τι είναι δυνατό για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή και επανέλαβε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε την Κυριακή  μέσω facebook στο  ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. «Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκατ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10-15%. Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’ αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Με εμπιστοσύνη πρέπει να προσέλθουν όλοι στον διάλογο. Αποδεδειγμένα η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέκεται διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών. Δεν είναι μια ευκαιριακή σχέση» είπε χθες από πλευράς του ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης αποκάλυψε πως η κυβέρνηση μελετά  τρόπους για να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή μέρους αυτής, στους αγρότες, μελετά η κυβέρνηση. «Μελετούμε ιδέες για να δούμε με πιο τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί αυτό. Προφανώς υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά μας, αλλά δεν είναι σωστό να σας πω τώρα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.