Quantcast
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες: Μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς - Αποφασισμένοι για κάθοδο στην Αθήνα - enikonomia.gr
share

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες: Μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς – Αποφασισμένοι για κάθοδο στην Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες μετά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη της Νίκαιας στην Λάρισα την Τρίτη το μεσημέρι. Προχωρούν σε αποκλεισμούς Εθνικών Οδών, σε μπλόκα σε επαρχιακές οδούς και τελωνεία, ενώ ετοιμάζονται για τη «μεγάλη απόβαση» των τρακτέρ στην Αθήνα, όπου και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ κι αν δεν υπάρχει απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ένα ποτάμι που θα πάει στην Αθήνα και θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα».

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Σήμερα στις 17:00 το απόγευμα, οι αγρότες Πλατύκαμπου έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την ΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα οι αγρότες της Καρδίτσας προγραμματίζουν να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώ αργότερα θα μπουν και στην Καρδίτσα.

Ακόμη, οι αγρότες από τις Σέρρες ετοιμάζονται να κλείσουν το τελωνείο Ευζώνων, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Πολύκαστρου θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα.

αγρότες -κινητοποιήσεις

Τέλος, στην Αχαΐα οι αγρότες εξετάζουν τρία σενάρια: Να κλείσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού ή να περάσουν με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Στην Κρήτη επίσης συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μάλιστα όπως είπε χθες στο enikos.gr, ο πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, «έχουμε δώσει ένα τριήμερο στην κυβέρνηση για να συναντηθούμε. Βέβαια, εάν εξακολουθεί να υποστηρίζει πως “ό, τι ήταν να δώσουμε, το δώσαμε”, τότε δεν υπάρχει λόγος και για τη συνάντηση. Σε περίπτωση που δεν βρεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη, θα κατέβουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα».

Συγκεκριμένα οι αγρότες ζητούν:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων

Τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον Ντάνιελ θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων.

ΦΩΤΟ αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Μαρινάκης: Η πόρτα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή για διάλογο με τους αγρότες – Περιμένουμε να υποβληθεί αίτημα

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο με τους αγρότες και ερωτηθείς για το τι στόχο έχει ο εν λόγω διάλογος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε σε συνέντευξή του στην ERTnews:

« (…) Μπορώ να χωρίσω σε τρεις κατηγορίες τα αιτήματα των αγροτών, σε αυτό για το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα δημοσιονομικού κόστους αιτήματα με βασικότερα το ρεύμα, το πετρέλαιο.

(…) Ξέρετε, δεν ανεβήκαμε σε τρακτέρ, αλλά προσπαθήσαμε αυτούς οι οποίοι είναι σε τρακτέρ στα χωράφια σε όλη την Ελλάδα, τους αγρότες κτηνοτρόφους, να τους σεβαστούμε γιατί κάνουν μια πολύ σκληρή και πολύ σημαντική δουλειά. Και κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις: μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και τώρα νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία. Δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, θα εφαρμοστούν και θεωρώ ότι είναι σημαντικές.

Για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αν συνεχίσουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους και κλείσουν οι δρόμοι, είπε:

« (…) Είναι πολύ μεγαλύτερο το ζήτημα. Αν ήταν μόνο ελληνικό ζήτημα θα πήγαιναν μόνο οι Έλληνες αγρότες στους δρόμους. Είναι ένα πανευρωπαϊκό ζητημα. Εδώ δεν διαμαρτύρονταν για την πράσινη μετάβαση τόσο πολύ. Διαμαρτύρονται και για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για τις εκτάσεις αγρανάπαυσης. Γιατί αυτές οι εκτάσεις είναι σημαντικές εκτάσεις προς καλλιέργεια και κατ’ επέκταση εκτάσεις για τις οποίες θα πάρουν αποζημίωση κάποιοι άλλοι.

Περιμένουμε να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο (…)

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δεν φυτρώνουν. Και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.