share

Λιβανός: Σε 30 μέρες η αποζημίωση για τα πολύ ευαίσθητα αγροτικά προϊόντα – Τι είπε για τους δασικούς χάρτες

δημοσιεύτηκε:

Σε 30 μέρες από 12 μήνες θα δίνεται η αποζημίωση για τα πολύ ευαίσθητα αγροτικά
προϊόντα, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1.
Όπως είπε σχετικά με την αποζημίωση τιμολογίων” Περάσαμε ένα νομοσχέδιο στην Βουλή το οποίο θέλω να πω ότι μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, δημοκρατικό διάλογο , διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, καταφέραμε και ενσωματώσαμε και τις σκέψεις της αντιπολίτευσης και των φορέων έτσι ώστε να φτάσουμε με 276 ψήφους στο Κοινοβούλιο να φέρουμε τα τιμολόγια στις 30 ημέρες και στις 60 ημέρες . Τα πιο ευαίσθητα προϊόντα σε 30 μέρες, στα άλλα που μπορούν να αντέξουν στις 60 μέρες. Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ και οι έμποροι θα πρέπει να πληρώνουν τους εμπόρους από εκεί που τους πλήρωναν σε 12 μήνες, στις 30 ημέρες και 60 ημέρες”.
“ Oι συμφωνίες που υπάρχουν ήδη μεταξύ παραγωγών , εμπόρων και σούπερ μάρκετ θα ισχύσουν. Η ισχύς αυτού του νόμου θα έρθει μετά τον Νοέμβριο που μας έρχεται για να υπάρχει το διάστημα να κλείσουν τα ταμειακά θέματα” , συμπλήρωσε.
Για τις αποζημιώσεις και τις ελαφρύνσεις των αγροτών
Όσον αφορά στο εάν θα υπάρξουν αποζημιώσεις και ελαφρύνσεις για τους αγρότες που είχαν μειωμένους τζίρους είπε τα εξής ” Κάνουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα εν μέσω COVID. Έχουμε βεβαίως δημοσιονομικά όρια όπως γνωρίζετε και γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας. Κάνουμε όμως αυτό το οποίο είναι δυνατό .Έχουμε ήδη καταβάλει 472 περίπου εκατ. ευρώ σε αυτήν την κατεύθυνση . Καθημερινά δουλεύουμε με Ενώσεις αγροτών από όλη την Ελλάδα για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε ζημίες που έχουν σχέση με τα προηγούμενα χρόνια .Και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομικών γιατί εκεί είναι το ταμείο του κράτους για να μπορέσουμε να δούμε σε ποιες πλευρές μπορούμε πάλι να ανακουφίσουμε τους συνανθρώπους μας.Ταυτόχρονα σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που είναι όντως πολύ περίεργες, είχαμε πρόσφατα παγετούς σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, εκεί ο ΕΛΓΑ έχει κινητοποιηθεί απολύτως .Έχει διορθωθεί πάρα πολύ η λειτουργία του ΕΛΓΑ και τα οικονομικά του και στο πλαίσιο αυτό γίνεται καταγραφές να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αναγγελίες και μόλις εκτιμηθούν οι ζημιές, θα είμαστε και εκεί παρόντες όπως είχαμε και στο παρελθόν στον τελευταίο χρόνο. Θέλω να επισημάνω για να καθησυχάσω και τους συμπολίτες μας ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα είναι όντως ένα μοναδικό φαινόμενο αυτό που ζούμε με απανωτές παγετούς τις προηγούμενες εβδομάδες .Είμαστε όμως εκεί, εκτιμάμε τις ζημιές και θα κάνουμε όπως και τις προηγούμενες φορές για να μπορέσουμε να είμαστε δίπλα τους”.
Για τα χωράφια των αγροτών που χαρακτηρίζονται δασικά
Για τα χωράφια των αγροτών που χαρακτηρίζονται δασικά είπε ” για να καθησυχάσουμε τους αγρότες, καμία πληρωμή, καμία επιδότηση που αφορά σε περιοχές που βόσκουν τα πρόβατα τους ή τα κατσίκια οι κτηνοτρόφοι μας ή έχουν καλλιέργειες και παίρνουν επιδοτήσεις οι αγρότες μας δεν πρόκειται να μείνει έξω. Άρα αυτή η ιστορία είναι καθαρή”. Άρα τα χωράφια των αγροτών εάν και όσα βγαίνουν δασικά θα λάβουν κανονικά τις αποζημιώσεις τους και τις επιδοτήσεις, συμπλήρωσε.
Ωστόσο εάν δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας είπε “Μην αναθεματίζουμε τα πάντα.Είναι χρήσιμοι οι δασικοί χάρτες , έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά. Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική ανάπτυξη και οι δασικοί χάρτες και το Κτηματολόγιο, είναι απολύτως απαραίτητοι, έχουν γίνει πολλά λάθη και δεν μπορεί το κράτος από την μια μεριά να εμφανίζεται τίτλους ιδιοκτησίας και από την άλλη πλευρά να βγάζει τις ίδιες περιοχές δασικές .Άρα αυτό όπως έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός , ο κ.Σκρέκας θα διορθωθεί στους επόμενους μήνες . Θα επαναδιατυπωθεί η θέση το τι ακριβώς είναι δάσος και με ευέλικτες Επιτροπές θα κριθούν από εδώ και πέρα οι όποιες εντάσεις μετά από αυτή τη διαδικασία προκύψουν “.
Επίσης τόνισε ότι προτεραιότητα της πολιτικής του υπουργείου είναι η στήριξη των νέων αγροτών με υπερδιπλασιασμό των ποσών και στήριξη με την παροχή ειδικών, αλλά και στήριξη των βιολογικών προϊόντων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.