Quantcast
Μέλι: Νέα μέτρα για την πάταξη της νοθείας - Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα «e-honey» - enikonomia.gr
share

Μέλι: Νέα μέτρα για την πάταξη της νοθείας – Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα «e-honey»

δημοσιεύτηκε:

Η νοθεία στο μέλι και οι ελληνοποιήσεις αποτελούν χρόνια και προβλήματα του κλάδου της μελισσοκομίας. Το υπουργείο Αγροτικές Ανάπτυξης προωθεί στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Ερ.: Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δώσατε μεγάλη βαρύτητα στο ελληνικό μέλι. Ποιες είναι οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ποια τα αποτελέσματά τους και ποια τα σχέδια για το μέλλον;

«Η μελισσοκομία έπαψε επί ημερών μας, να είναι ένας παραμελημένος κλάδος. Αντίθετα με ότι συνέβαινε την προηγούμενη τετραετία επί ΣΥΡΙΖΑ, του προσδίδουμε την αξία και τη δυναμική που δικαιούται. Το Υπουργείο μας στηρίζει τους παραγωγούς με στοχευμένες παρεμβάσεις και με μία δέσμη οικονομικών και θεσμικών μέτρων», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου και παραθέτει τις ενέργειες που έγιναν.

Σε οικονομικό επίπεδο:

* Υλοποιήθηκε το Εθνικό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, σε εφαρμογή Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο πλαίσιο του εθνικού μελισσοκομικού προγράμματος για τα έτη 2020 – 2022 εγκρίθηκε συνολική ενίσχυση ύψους 31.122.314 ευρώ.

* Στο εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027 της Ελλάδας, η συνολική ενίσχυση σε βάθος πενταετίας ανέρχεται σε 61.626.450 ευρώ.

* Στο πλαίσιο του καθεστώτος στήριξης της μελισσοκομίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, το συνολικό ύψος της ετήσιας ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 1.150.000 ευρώ.

* Με στόχο τη στήριξη των παραγωγών μελιού λόγω της σοβαρής μείωσης εισοδήματος που υπέστησαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι δικαιούχοι ενισχύθηκαν με το ποσό των 3,39 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη.

«Επιπλέον, ο κλάδος ενισχύεται με το ποσό των 12.000.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε θεσμικό επίπεδο, προασπίζουμε το ελληνικό μέλι και με μια σειρά από τεχνολογικά εργαλεία, όπως είναι το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο το οποίο αποτελεί μια πολύ χρήσιμη βάση για την καθιέρωση του σήματος του ελληνικού μελιού και η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα», τονίζει.

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα μας, είναι και η ψηφιακή υπηρεσία «e-honey», για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού (ισοζύγιο μελιού), στο πλαίσιο της εφαρμογής συστήματος ιχνηλασιμότητας των μελισσοκομικών προϊόντων.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης.

«Το υπουργείο μας θέτει ξεκάθαρους στόχους για τον συγκεκριμένο κλάδο, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους για την τοπική αγροτική οικονομία, με απώτερο σκοπό να αποκτήσει νέες προοπτικές, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας, παράλληλα, την επισκεψιμότητα στην εκάστοτε περιοχή», προσθέτει ο κ. Κεδίκογλου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.