Quantcast
Νόμος βάζει «λουκέτο» στους υπεχρεωμένους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς - enikonomia.gr
share

Νόμος βάζει «λουκέτο» στους υπεχρεωμένους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

δημοσιεύτηκε:

Τίτλους τέλους στους υπερχρεωμένους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και στην ΠΑΣΕΓΕΣ βάζει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το τελικό κείμενο του οποίου παρουσιάζει το ‘Εθνος, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ανοίγει τον δρόμο για το μεγάλο ξεκαθάρισμα επιχειρώντας να εξαλείψει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και να θέσει τις βάσεις για τη μη επανάληψή τους.

Με το νομοσχέδιο μπαίνει «λουκέτο» στους συνεταιρισμούς που εμφανίζουν ζημίες οι οποίες υπερβαίνουν το 80% του κεφαλαίου τους και διαθέτουν μελέτη βιωσιμότητας εγκεκριμένη από τον βασικό τους πιστωτή (τράπεζα) ενώ καταργείται η χρηματοδότηση συναιτεριστικών οργανώσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ.

Επίσης θεσπίζεται ο έλεγχος των συνεταιρισμών σε τρία επίπεδα:

1. Σε επίπεδο λειτουργίας με τη δημιουργία Εποπτικού Συμβουλίου στα όργανα διοίκησης.

2. Σε επίπεδο τακτικού και έκτακτου διαχειριστικού λογιστικού και οικονομικού ελέγχου των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των ΑΣ από διορισμένους ελεγκτές.

3. Σε επίπεδο κρατικής εποπτείας με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου και του κλάδου Επιθεωρητών.

Χωρίς το νομοσχέδιο να περιέχει διατάξεις για το διάδοχο σχήμα η ΠΑΣΕΓΕΣ παύει έπειτα από 81 χρόνια να αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών Οργανώσεων της χώρας…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.