Quantcast
Όλα τα μέτρα στήριξης των παραγωγών στον Έβρο - Τι δήλωσε ο Αυγενάκης - enikonomia.gr
share

Όλα τα μέτρα στήριξης των παραγωγών στον Έβρο – Τι δήλωσε ο Αυγενάκης

δημοσιεύτηκε:

Τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για τους παραγωγούς της Θεσσαλίας θα ισχύσουν και για τον Έβρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως είπε ο υπουργός, το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο με εκείνο της Θεσσαλίας, ενώ και εκείνοι που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού.

Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων θα καταβληθούν σήμερα, ενώ θα ισχύσει και στην περίπτωση του Έβρου το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή- επίσης δωρεάν- των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

Επιπλέον ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε τη διαμόρφωση ρύθμισης για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες της Θεσσαλίας, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη έχουν ως εξής: «Σήμερα, από τις 12.00 το μεσημέρι, ο ΕΛΓΑ θα έχει πιστώσει σε 2.035 δικαιούχους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, 16.528.449 ευρώ, ως προκαταβολές αποζημιώσεων για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τη θεομηνία Daniel.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε χρόνο ρεκόρ πληρώνει προκαταβολές, στηρίζοντας με πράξεις τους παραγωγούς τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Βόρειας Εύβοιας.

Υπενθυμίζω ότι οι προκαταβολές, θα είχαν δοθεί νωρίτερα, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι φορείς που τους εκπροσωπούν ζήτησαν να παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου και 18 ημέρες μετά δίνονται οι πρώτες προκαταβολές.

Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν εργάζονταν συστηματικά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ υπό την καθοδήγηση του προέδρου του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου, τους οποίους, ευχαριστώ δημοσίως. Τόσο την Κεντρική Υπηρεσία όσο και την Περιφερειακή στη Λάρισα.

Οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΛΓΑ, αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη Παρασκευή.

Επιπροσθέτως για τη Θεσσαλία, θέλω να ανακοινώσω ότι τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνουν ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος. Την αμέσως επόμενη περίοδο θα κατατεθεί σχετική νομοθετική διάταξη και θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν ήταν το μόνο αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας.

Η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι.

Οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% των ενός εκατομμυρίου – και πλέον- στρεμμάτων που κάηκαν ήταν δασικές εκτάσεις.

Αλλά και στην αγροτική παραγωγή είχαμε σημαντικές ζημιές.

Στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου υπεβλήθησαν 1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν – κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια- και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών.

Η κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή παρούσα, δίπλα, στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου ολικής ανασύνταξης της οικονομίας της περιοχής. Ήδη έχει συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή για το σκοπό αυτό, υπό την προεδρία του Χρήστου Τριαντόπουλου και τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που θα καταθέσει σύντομα προτάσεις. Η Επιτροπή θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τις προτάσεις για ανάπτυξη της Θράκης, που έχει υποβάλλει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Όσον αφορά στις ζημιές, επισημαίνω ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ κινήθηκαν με ταχύτητα καταγράφοντας τις ζημιές σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η ανάταξη της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.

Για να συμβεί αυτό δεν περιοριζόμαστε απλώς στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε εξομοιώνουμε πλήρως την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς του Έβρου με εκείνη από την πλημμύρα στη Θεσσαλία

Εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προχωρούμε σε ενεργοποίηση και αξιοποίηση κάθε δυνατού ευρωπαϊκού πόρου.

Έτσι λοιπόν, για να στηρίξουμε τους πληγέντες και να ανατάξουμε την αγροτική παραγωγή στον Έβρο, λαμβάνουμε τα εξής μέτρα:

  • Καταθέτουμε τροπολογία άμεσα που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και ενισχύσεων
  • Με εντολή που έδωσα – και με την εποπτεία του Υφυπουργού, Σταύρου Κελέτση- ο ΕΛΓΑ επανεξετάζει τις βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.
  • Η προκαταβολή για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στη Μαγνησία και στη Ρόδο, θα καταβληθεί σήμερα 8 Νοεμβρίου.
  • Σημειώνεται ότι από την Κρατική Αρωγή έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ. για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής.
  • Μέχρι την 10ηΔεκεμβρίου 2023 ο ΕΛ.Γ.Α. θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.
  • Παράλληλα ο ΕΛ.Γ.Α., σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ των Περιφερειών και με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιεί εκτιμήσεις για την απώλεια παγίου κεφαλαίου (δηλαδή εγκαταστάσεις κι εξοπλισμό) και στην συνέχεια με την σύνταξη φακέλων κατά περίπτωση, συγκροτεί τους εξατομικευμένους φακέλους. Εντός του επόμενου διμήνου, για τις περιπτώσεις αυτές, θα καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Και στην Περίπτωση του Έβρου ενεργοποιούμε το μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ ( χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αρωματικά φυτά κ.α).
  • Και στην περιοχή του Έβρου θα εφαρμοσθεί το μέτρο 5.2 που θα ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλία για δωρεάν ( κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια. Μόλις, τις επόμενες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ θα είναι έτοιμη, θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.
  • Μέσω του νομοσχεδίου που φέρνουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων και στον Έβρο. Θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων, όπως επίσης, θα υπάρξει βελτίωση ποιότητας προϊόντων και συνθηκών εργασίας, με λιγότερες αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον..
  • Με απόφασή μου εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023 όλοι οι επιλαχόντες του Έβρου, όπως έγινε και στη Θεσσαλία. Η απόφαση αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 12.357.712 €, ήτοι πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000  ευρώ.
  • Τα μέτρα της Θεσσαλίας για τη μελισσοκομία θα ισχύσουν και για τον Έβρο. Δηλαδή οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος(αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.
  • Ανακατασκευή του μελισσοκομικού πάρκου Δαδιάς – Σουφλίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Το κόστος θα καλυφθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας.
  • Μέσω του leader, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους:

-Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου μέχρι 500.000  ευρώ  έκαστο ή 1.000.000 ευρώ εάν αφορά ενιαίο αγροτικό δρόμο στις πληγείσες περιοχές με ειδική προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ ύψους, για το σύνολο των έργων μέχρι 2.000.000 ευρώ.

-Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ύψους συνολικά μέχρι 1,2 εκατ. ευρώ

  • Απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • Ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου με σκοπό την προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην περιοχή, την ανάδειξη του οικοτουρισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης
  • Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την πρώτη στιγμή ήταν παρών στον νομό, κάνοντας εδαφολογικές μελέτες και ενεργώντας παράλληλα ως σύμβουλος των αγροτών που επλήγησαν. Ο ΕΛΓΟ θα συνεχίσει την παρουσία του στην περιοχή, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα τεχνικής στήριξης, το οποίο με τις κατάλληλες μελέτες θα καθοδηγεί τους παραγωγούς για την επόμενη μέρα.

 

Στόχος των μέτρων που εξαγγέλλουμε είναι η ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ζημιών, η στήριξη των πληγέντων αγροτών και η υλοποίηση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ασφαλούς και λειτουργικού προγράμματος προς όφελος του πρωτογενούς τομέα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- τόσο εγώ όσο και οι Υφυπουργοί, Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης- πράττουμε και στην περίπτωση του Έβρου ό,τι είναι δυνατόν, ενεργοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, για να στηρίξει γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής.

Μιας περιοχής που δεν είναι η εσχατιά της Ελλάδας, αλλά η αρχή της Ευρώπης. Είναι ο τόπος που η καρδιά της πατρίδας μας χτυπάει πιο δυνατά».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.