Quantcast
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι διευκρίνισε ο Αυγενάκης για τις πληρωμές - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι διευκρίνισε ο Αυγενάκης για τις πληρωμές

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα των πληρωμών του  ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε μεταξύ άλλων  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( ΥΠΑΑΤ) Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου με θέμα : «Αγροτική Πολιτική- Κλιματική Κρίση και Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κανένας δεν πίστευε ότι ένας αμαρτωλός ΟΠΕΚΕΠΕ θα κατάφερνε να πληρώσει κανονικά, επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, ενώ χαρακτήρισε ανήθικη την τακτική της δέσμευσης ΑΦΜ μέσα από ανώνυμες καταγγελίες, αλλά κυρίως χωρίς να έχει δοθεί ποτέ η δυνατότητα στους καταγγελλόμενους να απολογηθούν και να δώσουν εξηγήσεις. Μετά από εντολή του τα 16.500 ΑΦΜ ελέγχονται ένα προς ένα και τόνισε ότι 800 εστάλησαν ήδη στον εισαγγελέα και περίπου 7.000 αποδεσμεύθηκαν και πληρώθηκαν κανονικά.

Είπε, επίσης, ότι ενώ το ΥΠΑΑΤ είχε ζητήσει συγκεκριμένες διορθώσεις η προηγούμενη διοίκηση δεν το έπραξε. Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει η ΕΕ και να αναθέσει την εποπτεία του έργου του ΟΠΕΚΕΠΕ στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ. «Ο Ανδρουλάκης ζήτησε να παραιτηθώ για αμαρτίες που έσκασαν στα δικά μου χέρια. Επειδή πείραξα σαπισμένες καταστάσεις; Προσωπικά δεσμεύομαι ότι δεν θα σταματήσω να κάνω τη δουλειά μου. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καθαρίσει. Και ότι οι πληρωμές που έχουν προγραμματισθεί θα δοθούν κανονικά. Δεν θα καθυστερήσουν ούτε μια μέρα. Αλλά ο κ. Ανδρουλάκης δεν ξέρει ότι τους πολιτικούς τους παραιτεί ο λαός με την ψήφο του; Ενίοτε, όμως, τους παραιτούν και οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι και ξέρει αυτός τι εννοώ…» ανέφερε στην ομιλία του ο ΥΠΑΑΤ, συμπληρώνοντας ότι «μέρα με τη μέρα διορθώνουμε πολλά κακώς κείμενα πολλών ετών. Οι ενισχύσεις δίνονται πλέον κανονικά και στόχος μας είναι η πλήρης διαφάνεια και δικαιοσύνη. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους δύο άξονες στους οποίος στηρίζεται η οικονομία της Κρήτης».

Για τον ΕΛΓΑ

Για τον ΕΛΓΑ είπε ότι τα πράγματα αλλάζουν μετά από 25 χρόνια. Ήδη από προχθές ξεκίνησε , όπως τόνισε, η πρώτη φάση διαβούλευσης ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις διαβούλευσης μέχρι να έλθει ο Κανονισμός στη Βουλή για να ψηφιστεί. Όπως επισήμανε μάλιστα, στον νέο κανονισμό όλοι οι παραγωγοί θα είναι ασφαλισμένοι και θα υπάρχουν δύο επίπεδα: «Η υποχρεωτική και η προαιρετική, κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα επιλέγει κινδύνους που θα ασφαλιστεί».

Επιπρόσθετα επισήμανε ότι «θα δώσουμε κίνητρα στους νέους αγρότες για περαιτέρω ασφάλιση, επεκτείνουμε το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας και προχωράμε στην ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ όπου ο εκτιμητής θα έχει τη δυνατότητα να κάνει την εκτίμησή του μέσα στο χωράφι χωρίς καθυστερήσεις και με διαφάνεια».

Αναφερόμενος στην ιστορική Σχολή Μεσσαράς, είπε ότι θα είναι το μεγαλύτερο project στην Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών καθώς θα αξιοποιηθούν προς όφελος των αγροτών τα 1.200 στρέμματα της Σχολής.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Σχολή Κρεοπωλών θα εδρεύει στα Σφαγεία των Μοιρών. Είπε ακόμη ότι σχεδιάζεται Σχολή Τυροκομίας και στην Κρήτη αλλά και ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η λειτουργία της «Διεπαγγελματική Γραβιέρα Κρήτης – ΠΟΠ»

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε ότι καμία ψήφος δεν είναι αδιάφορη. Οι αγρότες οφείλουν να είναι περισσότερο διαβασμένοι στην ψήφο που θα δώσουν, στις ευρωεκλογές. Για παράδειγμα η ΚΑΠ αναθεωρείται λόγω και των πρωτοβουλιών της χώρας μας. «Σας ζητώ να καταλάβετε και να σκεφτείτε ότι η ψήφος σας έχει αξία. Μια απόφαση λάθος στις Βρυξέλλες επηρεάζει τη ζωή των αγροτών». Πράσινοι και Σοσιαλιστές αποφάσισαν στροφή στο περιβάλλον. Κανείς δεν διαφωνεί με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αυτό πρέπει να γίνει ομαλά, με τρόπο που να μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτή η ΚΑΠ δεν εφαρμόζεται. Προωθούμε αλλαγές. Αξιολογήστε τις προσπάθειές μας. Στηρίξτε τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει και δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αλλαγών στην ΚΑΠ, είπε ο ΥπΑΑΤ.

Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης τόνισε ότι η διαδικασία προχωρεί πλέον ταχύτατα αν και Περιφερειάρχες αρνούνται να μετάσχουν, στη διαδικασία προκήρυξής τους. Στις περιπτώσεις των τριών τη διαδικασία θα τρέξει το ΥΠΑΑΤ. Όπως είπε μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν γίνει οι σχετικές προκηρύξεις για την ανάρτηση των χαρτών ώστε να μη ενεργοποιηθεί το πρόστιμο των 450 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλλει για τις καθυστερήσεις η ΕΕ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.