Quantcast
Π. Λαφαζάνης: Όχημα για έξοδο από την κρίση η αγροτική παραγωγή - enikonomia.gr
share

Π. Λαφαζάνης: Όχημα για έξοδο από την κρίση η αγροτική παραγωγή

δημοσιεύτηκε:

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

 

«Το πρώτο μέλημά μας για να βγούμε από την κρίση είναι να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε την αγροτική και την κτηνοτροφική μας παραγωγή καθώς και την αλιεία μας δηλαδή τον πρωτογενή τομέα. Δεν ήρθαμε εδώ βεβαίως για να κατεδαφίσουμε αυτά που έχουν γίνει, αλλά να δημιουργήσουμε και κυρίως θα έλεγα και πρέπει να το προσθέσω αυτό για να  είμαστε συνεννοημένοι να αλλάξουμε πολιτικές», δήλωσε ο νέος υπουργός  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μεγάλη έμφαση έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη τονίζοντας ότι: «Θα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και αποδοτικά τα προϊόντα μας και αν είναι δυνατό να διαμορφώσουμε και να ορθώσουμε μια σύγχρονη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτή η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι όχι μόνο δική μας, αλλά και προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Και στο πλαίσιο αυτό δυο βασικές κατευθύνσεις μας είναι να μειώσουμε το κόστος των αγροτικών προϊόντων τόσο από την άποψη των εφοδίων αλλά και από την άποψη του ενεργειακού κόστους. Και φυσικά είναι να ανακουφίσουμε τον αγρότη και να στηρίξουμε τα εισοδήματά του ιδιαίτερα θα έλεγα στο φορολογικό τομέα, όπου ο αγρότης υφίσταται μια φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι’ αυτούς που είναι ευσυνείδητοι από το πρώτο στρέμμα και από το πρώτο ευρώ. Το 12.000 αφορολόγητο και η κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. νομίζουμε θα είναι μια σημαντική συνεισφορά για τα αγροτικά εισοδήματα».

Μάλιστα, ο Π. Λαφαζάνης μίλησε και για το Ρωσικό εμπάργκο που κήρυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας «Η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές οικονομικές σχέσεις οι οποίες κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Γι’ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό έχουμε και ιστορικούς δεσμούς θα έλεγα. Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες να έχουμε κείμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ψυχροπολεμικού χαρακτήρα κατά της Ρωσίας, κείμενο που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, χωρίς την έγκριση της χώρας μας. Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κλείνοντας ο υπουργός ευχαρίστησε την απερχόμενη πολιτική ηγεσία για την τελετή παράδοσης – παραλαβής που δείχνει πολιτικό πολιτισμό υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να επιδειχθεί σε όλα τα επίπεδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου τονίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων αλλά και η διασφάλιση των αγροτοδιατροφικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της Ελλάδας. «Το περιβάλλον είναι αλληλένδετο με την παραγωγική ανασυγκρότηση και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε», είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας προσθέτοντας ότι: «Η γραφειοκρατία είναι αυτή η οποία εμποδίζει τα οφέλη των προγραμμάτων ώστε να φτάνουν στους αγρότες. Άρα εκεί που θα πρέπει να δώσουμε βάση είναι στην απλούστευση των διαδικασιών».

Η απερχόμενη πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί. «Εύχομαι, η προσπάθεια αυτή ν’ αποτελέσει μια καλή «μαγιά», να αξιοποιηθεί, να συνεχιστεί και να βελτιωθεί όπου χρειάζεται από τη νέα ηγεσία», είπε ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης υπογραμμίζοντας ότι: «ως βουλευτής θα στηρίξω στο Κοινοβούλιο κάθε δημιουργική πρωτοβουλία που θα συντείνει στην ανάκαμψη του πρωτογενή τομέα». Τέλος, ο απερχόμενος αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος προέτρεψε τη νέα πολιτική ηγεσία να επιμείνει ως το τέλος στην αποκέντρωση των πόρων για να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις στην ελληνική περιφέρεια. «Το πραγματικό δίλημμα της χώρας είναι ένα και μοναδικό, ή θα προχωρήσει σε παραγωγική ανασυγκρότηση προκειμένου να παράγουμε γνώσεις προϊόντα και υπηρεσίες ποιοτικά και ανταγωνιστικά ή ξανά γονατισμένοι στους δανειστές. Άλλο δίλημμα δεν έχει η χώρα», είπε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.