Quantcast
Πάνω από 380 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους αγρότες μέχρι τέλος Μαΐου 2015 - enikonomia.gr
share

Πάνω από 380 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους αγρότες μέχρι τέλος Μαΐου 2015

δημοσιεύτηκε:

Περισσότερα από 380 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στους αγρότες, μέχρι τέλος Μαΐου  2015, προκειμένου να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν οι ζημιές που έχουν γίνει στη φυτική και ζωική παραγωγή τους, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής  Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι θα καταβληθεί η ενιαία και ειδική ενίσχυση βάμβακος των 192 εκατομμυρίων ευρώ το διάστημα 9 με 11 Μαρτίου 2015. Ενώ την περίοδο (από τις 15 έως 31 Μαρτίου 2015)  θα δοθεί το υπόλοιπο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης των ετών 2010-2011. Μάλιστα, αρχές Απριλίου, θα καταβληθούν τα ποιοτικά παρακρατήματα για προϊόντα, (όπως λάδι, σκληρό σιτάρι). Και τον Μάιο 2015, θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες της ενιαίας ενίσχυσης του 2012. Επιπλέον, στο επόμενο τρίμηνο, θα καταβληθεί συνολικά το ποσό των 273 εκατομμυρίων ευρώ.

 Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι το τρίμηνο από τον Μάρτιο-Μαΐο 2015, πρόκειται να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις  του συνολικού ύψους  των 113 εκατομμυρίων ευρώ σε παραγωγούς, λόγω των  ζημιών που έχει υποστεί το φυτικό ή ζωικό κεφάλαιό τους από  τις καιρικές συνθήκες και άλλα αίτια.

Η πρώτη πληρωμή, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, θα γίνει στις 17 Μαρτίου 2015, ενώ το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ θα καταβληθεί αρχές Απριλίου 2015 και επιπλέον ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα δοθεί το Μάιο 2015.

Παράλληλα στο τρίμηνο αυτό, θα δοθεί σταδιακά και το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό, τη λύσσα και την ευλογιά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, καθώς οι ζημιές, τόσο το 2014, όσο και από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ο ίδιος επισήμανε ότι: «τα βεβαιωμένα πρόστιμα ανέρχονται στα 1,3 δισεκατομμύρια  ευρώ, εκ των οποίων για τα 500 εκατομμύρια  ευρώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ήδη καταβλήθηκαν για φέτος 215 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ έχει προγραμματιστεί η πληρωμή άλλων 398 εκατομμύριων ευρώ το 2016».

«Για το υπόλοιπο ποσό που απομένει, περίπου 700 εκατομμύρια  ευρώ, γίνεται  κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση απομείωσής του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Πάντως ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι: «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν ζητά συμψηφισμό με τις επιδοτήσεις», ενώ  παράλληλα ανακοίνωσε  ότι: «θα προχωρήσει σε  ρύθμιση, βάσει της οποίας, οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις αγροτών από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, δεν θα θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.