Quantcast
Παρέμβαση της ΕΝΠΕ για τους βοσκότοπους - enikonomia.gr
share

Παρέμβαση της ΕΝΠΕ για τους βοσκότοπους

δημοσιεύτηκε:

Eμένει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) στη θέση της, για την κατάρτιση, αρχικά, προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βοσκής και κατόπιν να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα τα οριστικοποιεί.

‘Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ , Κώστας Αγοραστός , τα προσωρινά σχέδια βοσκής «είναι τα μοναδικά που δύνανται να δώσουν την πραγματική εικόνα του επιλέξιμου βοσκοτόπου».

Σύμφωνα με τον ίδιο « κάθε προσδιορισμός των κριτηρίων κατανομής πριν την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων είναι επιστημονικά αυθαίρετος και εγκυμονεί ανεπιθύμητες στρεβλώσεις και εξόφθαλμες αδικίες».

Ο κ. Αγοραστός , επισημαίνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , παρά τις διαρκείς διαβουλεύσεις και τις αλλεπάλληλες συζητήσεις για περισσότερο από δύο μήνες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολύ περισσότερο με τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, «φαίνεται να καταλήγει σε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δείχνει να δημιουργεί αρκετές ανισότητες ανάμεσα στους κτηνοτρόφους για το θέμα των βοσκοτόπων».

Σύμφωνα με τον κ.Αγοραστό , «με την υπό εξέταση ΚΥΑ,αλλά και τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το υπουργείο τον περασμένο Μάρτιο, ένας κτηνοτρόφος με 100 αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία θα λάβει 69 στρέμματα, στην Κρήτη 113 στρέμματα, στην Κεντρική Μακεδονία 48 στρέμματα και στην Ήπειρο 88 στρέμματα επιλέξιμου βοσκοτόπου. Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η τιμή ενίσχυσης ανά στρέμμα της επιλέξιμης έκτασης είναι ίδια σε όλη την επικράτεια, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως κτηνοτρόφοι διαφορετικών περιφερειών θα λάβουν διαφορετικά ποσά ενίσχυσης. Μία τέτοια εξέλιξη περισσότερο δείχνει πως το υπουργείο επιθυμεί να βάλει τους κτηνοτρόφους να τσακώνονται μεταξύ τους, παρά να λύσει το χρόνιο και μείζον πρόβλημα των βοσκοτόπων. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως η παραπάνω διαδικασία θα δημιουργήσει περιφερειακές ανισότητες και κτηνοτρόφους «β’ και γ’ κατηγορίας».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.