Quantcast
Περισσότερα κίνητρα στους νέους αγρότες - enikonomia.gr
share

Περισσότερα κίνητρα στους νέους αγρότες

δημοσιεύτηκε:

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

Την ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους αγρότες, ώστε να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο που δυσχεραίνει την είσοδό τους στη γεωργία τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης με παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

 

Η γεωργία χρειάζεται τους νέους
«Η προσέλκυση των νέων αγροτών είναι σκόπιμη όχι απλά για την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά γιατί η γεωργία για να παραμείνει βιώσιμη,  χρειάζεται τους νέους, που τολμούν και επενδύουν σε καινοτόμες λύσεις, από τις οποίες εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα του κλάδου και της οικονομίας της υπαίθρου», ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Καρασμάνης. Στηρίζοντας τα συμπεράσματα της Ιταλικής Προεδρίας επισήμανε ότι μέτρα όπως η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση των νέων αγροτών, με άτοκα δάνεια, αλλά και η στήριξη των νέων επιχειρηματιών όσον αφορά την πρόσβαση στην γη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να ενθαρρύνουν την είσοδό τους στη γεωργία.

 

Εμφαση στις μικτές αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Σχετικά με τις νέες προτάσεις για τη βιολογική γεωργία, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συνέχιση της λειτουργίας μικτών αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και στις παρεκκλίσεις για τους σπόρους και το πολλαπλασιαστικό υλικό, θέματα από τα οποία εξαρτάται η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, στην Ελλάδα. «Η συνέχιση της βιολογικής γεωργίας με την  είσοδο νέων βιοκαλλιεργητών, οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα της Κοινής μας Αγροτικής Πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρασμάνης σημειώνοντας ότι στις όποιες αλλαγές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν για τη βιολογική γεωργία ανάμεσα στα Κράτη Μέλη της Ε.Ε.  

 

Ευρωπαϊκός μηχανισμός επίβλεψης
Για το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων και την απελευθέρωση της παραγωγής, ο υπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα πρόληψης για την αστάθεια των αγορών που να περιλαμβάνουν και την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών.

«Πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επίβλεψης της αγοράς», σημείωσε ο κ. Καρασμάνης προτείνοντας τη διεύρυνση του Παρατηρητήριου της Αγοράς Γάλακτος ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι φορείς που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής και της τιμής του παραγωγού, με σκοπό την ανάληψη δράσεων όταν χρειαστεί. Ακόμη τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης των προϊόντων ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί από αθέμιτο ανταγωνισμό.

 

Εκτακτα μέτρα στήριξης
Αναφερόμενος στο ρωσικό εμπάργκο ο κ. Καρασμάνης διαφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής για περικοπές των ποσοτήτων που μπορούν να επωφελούνται από τα μέτρα παρέμβασης και τόνισε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα έκτακτα μέτρα στήριξης τα μήλα, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια όπως και οι φράουλες, τα κηπευτικά, τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που κατά κύριο λόγο η εμπορία τους θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2015.  

 

Παράταση προγράμματος
Στο Συμβούλιο συζητήθηκε επίσης η παράταση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, με τον Έλληνα Υπουργό να ζητά την επέκταση της επιλεξιμότητας των δαπανών κατά δώδεκα μήνες, δηλαδή έως 31/12/2016, προκειμένου να ξεπερασθούν οι δυσκολίες της παρατεταμένης δημοσιονομικής ύφεσης και να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση όσο το δυνατό περισσότερων έργων. Η Επιτροπή εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να παραταθεί η λήξη του προγράμματος.

 

Πολιτική συμφωνία για την Αλιεία
Σε ότι αφορά στα θέματα Αλιείας, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για τις αλιευτικές δυνατότητες 2015, μεταξύ των οποίων για τον τόνο Ανατολικού Ατλαντικού και Μεσογείου, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα (Thunnus thynnus ή bluefin tuna). Η ποσόστωση 2015 για την Ελλάδα αυξήθηκε στους 152,39 τόνους, από 129,07 τόνους που ήταν το 2014.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.