Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον νόμο, μέλη ενός αγροτικού συνεταιρισμού μπορούν να είναι μεταξύ άλλων φυσικά πρόσωπα, αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών, ενώ το καταστατικό μπορεί να προβλέπει την εγγραφή μελών-επενδυτών, τα οποία είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και τα οποία συμμετέχουν στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.
Το ποσοστό των ιδιωτών επενδυτών που θα μπορεί να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο των αγροτικών συνεταιρισμών θα ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 35%. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά το παρελθόν, μέσω αυτής της κίνησης θα ενισχυθεί η θέση των συνεταιρισμών έναντι του ανταγωνισμού, καθώς επιτρέπει την είσοδο αυξημένων κεφαλαίων με σκοπό να μπορέσουν αυτοί να σταθούν δίπλα στους μεγάλους «παίκτες» της ελληνικής αγοράς.
Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 26, προβλέπεται ότι πλεονάσματα που δημιουργεί ο αγροτικός συνεταιρισμός δεν φορολογούνται, ενώ τα κέρδη του φορολογούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας.
Τέλος, όπως σημειώνεται στο άρθρο 43, το χρονικό διάστημα παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Πήρε ΦΕΚ ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς – Τι προβλέπει
δημοσιεύτηκε:
15:46
, 12 Μαρτίου 2020
Αγροτική ανάπτυξη
Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς εδώ
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
24 λεπτά πριν
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο μπαράζ πληρωμών
2 ώρες πριν
Η Realnews αυτής της Κυριακής (15/3/2026)
24 λεπτά πριν
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο μπαράζ πληρωμών
2 ημέρες πριν
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα
ENIKOS NETWORK
Εύβοια: Έτρεχε με 79 χιλιόμετρα πάνω από το όριο σε κατοικημένη περιοχή – 129 έγραφε το κοντέρ του ΙΧ
