Quantcast
Ποιος θεωρείται επαγγελματίας αγρότης - enikonomia.gr
share

Ποιος θεωρείται επαγγελματίας αγρότης

δημοσιεύτηκε:

Τον επαναπροσδιορισμό του επαγγέλματος του αγρότη προωθεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα επανακαθορίζει τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» εισάγοντας νέες προϋποθέσεις που πρέπει σωρευτικά να πληροί κάθε το ενήλικο φυσικό πρόσωπο για να θεωρηθεί επαγγελματίας αγρότης.

Συγκεκριμένα, στις σχετικές διατάξεις προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει για να θεωρείται κάποιος επαγγελματίας αγρότης το ποσοστό του συνολικού εισοδήματος που λαμβάνει από αγροτική δραστηριότητα, να ανέρχεται στο 50% από 35% που είναι σήμερα και να ασχολείται με αγροτική δραστηριότητα κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και να τηρεί λογιστικά βιβλία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ο προσδιορισμός του επαγγελματία αγρότη φέρνει σημαντικές αλλαγές αφού όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο μόνο για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές θα υπάρχει μείωση φόρου. Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει ότι «η προβλεπόμενη μείωση φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία».

Παράλληλα στο νομοσχέδιο υπάρχει και διάταξη σύμφωνα με την οποία παύει η ισχύς του διορισμού και οι εξουσίες των εκκαθαριστών της Εταιρείας Αξιοποίησης Αγροτικής Γης Α.Ε (ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.) οι αρμοδιότητες των οποίων περιέρχονται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μάλιστα ανατίθεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση της και ορίζεται νέα καταληκτική προθεσμία η 31η Δεκεμβρίου 2016 για τη διενέργεια της απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων της λυθήσας και υπό εκκαθάριση εταιρίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.