Quantcast
Ραντεβού στην Λάρισα δίνουν οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις - enikonomia.gr
share

Ραντεβού στην Λάρισα δίνουν οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις

δημοσιεύτηκε:

Για την προσεχή Τρίτη στην Νίκαια της Λάρισας ανανέωσαν το ραντεβού τους οι αγρότες. Εκεί όπου οι εκπρόσωποι όλων των μπλόκων της χώρας θα αποφασίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και όπως υποστηρίζουν, θα κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί ακόμη και το κλείσιμο των δρόμων.

Μετά το συλλαλητήριο και την πορεία στην Θεσσαλονίκη, έξω από τον χώρο όπου διεξάγεται η Έκθεση Agrotica, αγρότες από την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλία, έδωσαν το «σύνθημα» για συνέχιση του αγώνα τους, καθώς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είπαν, «είναι σταγόνα στον ωκεανό» των προβλημάτων τους. Σήμερα θα φύγουν από την συμπρωτεύουσα και θα επιστρέψουν στα μπλόκα. Όπως τονίζουν, δεν θα γυρίσουν στα σπίτια τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των παραγωγών, όλοι μαζί ενωμένοι έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν τις επόμενες ημέρες με κοινό βήμα και συντονισμό τις κινητοποιήσεις τους. Όπως λένε τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους αγρότες και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μέχρι η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια, όπως λένε, αιτήματά τους.

Επιμένουν ότι η Θεσσαλονίκη και η 30ή Agrotica είναι μόνο ένας σταθμός και ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχίσουν μέχρι την τελική δικαίωση.

Στο μεταξύ από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύεται πως «είναι ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «τώρα είναι η ώρα της συναίνεσης και της συναντίληψης» και κάλεσε τους αγρότες να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για άλλα μέτρα στήριξης στους αγρότες, αν και ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι «από Σεπτέμβριο θα δούμε τι θα γίνει».

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Με στόχο τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής η κυβέρνηση προχωρά σε:

  • επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024
  • Η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες είναι μέσα στις κυβερνητικές δραστηριότητες.
  • Πρόσθετη έκπτωση ( της ΔΕΗ) 10% από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
  • Μεσοπρόθεσμη μείωση κόστους 30% στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Εκκίνηση προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι». Προϋπολογισμός 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • Υλοποίηση προγράμματος «Απόλλων».

Στην έκθεση Agrotica οι αγρότες με τα τρακτέρ

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Ντάνιελ”.  Η στήριξη ανέρχεται σε 5.000 ευρώ αν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 10.000 αν έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.

«Πρόκειται για μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρω το 50% του δανείου θα είναι άτοκο», δήλωσε ο Νίκος Παπαθανάσης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.