Quantcast
Σήμερα συνεδριάζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεων - enikonomia.gr
share

Σήμερα συνεδριάζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεων

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα στις  5 το απόγευμα αναμένεται να  συνεδριάσουν τα 15 μέλη της  Επιτροπής των  αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους,  μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης για τον κλάδο τους.  Η σύσκεψη αυτή σύμφωνα με το thesstoday.gr θα γίνει στη Λάρισα  όπου οι αγρότες θα αποφασίσουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, συντονισμένα και με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, από όλα τα μπλόκα της χώρας, με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο «τραπέζι».

Σημειώνεται δε πως για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν χθες μετά τη συνάντηση της 15μελούς Επιτροπής με τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκαν οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατύκαμπου Λάρισας και Αιγιάλειας. Σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος η πρόταση της καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα στήριξης για τους αγρότες. Μερικά από αυτά ήταν φθηνότερο ρεύμα για 10 χρόνια αλλά και προκαταβολή του ΕΦΚ στα τέλη Μαρτίου

Εν συνεχεία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε  συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση των τιμών στο ρεύμα για τους αγρότες  ύστερα από τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικά:

⦁ Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

⦁ Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
⦁ Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
⦁ Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
⦁ Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

⦁ Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

 

Τι ζήτησαν οι αγρότες και τι πήραν

Οι αγρότες ζήτησαν φθηνό αγροτικό ρεύμα με τιμή 7 λεπτά στην κιλοβατώρα. Ο πρωθυπουργός αντιπρότεινε, για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, 9,3 έως 9,5 λεπτά στην κιλοβατώρα έως το 2026 και για τα επόμενα 8 χρόνια 9 λεπτά στην κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης.

Οι αγρότες ζήτησαν μόνιμα αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία. Η κυβέρνηση πρότεινε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του 2024 από τα τέλη Μαρτίου και διάλογο για τον τρόπο επιστροφής το 2025.

Αναβρασμός σε μπλόκα

Οι αγρότες στα μπλόκα ενημερώνονται από τους εκπροσώπους τους και δείχνουν τη θέληση να κλιμακώσουν. Μάλιστα, είναι πιθανόν να φτάσουν αιφνιδιαστικά στην Αθήνα, ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Τον τόνο της νέας κλιμάκωσης έδωσαν πρώτοι οι αγρότες του Πύργου που πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης και πέταξαν φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και γάλα μπροστά στο δημαρχείο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.